Wat is taurine en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Taurine is bij de meeste mensen bekend als een stof die in energiedrankjes aanwezig is. Het zit daarnaast ook in vlees en vis. In het menselijk lichaam is van nature taurine aanwezig en het lichaam is in staat om de stof zelf aan te maken. Maar wat is eigenlijk de functie van taurine in ons lichaam?

Wat is de functie van taurine?
Taurine zit in alle lichaamsweefsels, door het hele lichaam. Bloedplaatjes, witte bloedcellen, zenuwweefsel, hersenweefsel en het netvlies zijn bijzonder rijk aan taurine. Meer dan 50% van de vrije aminozurenvoorraad In de hartspier bestaat van de mens bestaat uit taurine. Bij het netvlies van het oog is dat iets minder dan de helft van de vrije aminozurenvoorraad.

Taurine is een antioxidant. Van antioxidanten is bewezen dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid. Antioxidanten verminderen het risico op kanker. Daarnaast heeft taurine nog veel meer gezondheidsvoordelen zoals:

1. Taurine zorgt voor een goede mineralenbalans in onze lichaamscellen. Het gaat daarbij met name om een gezonde balans van kalium en magnesium. Deze twee mineralen zijn van levensbelang. Ze zijn van levensbelang voor onze spieren. Een tekort kan ernstige gevolgen hebben zoals een slechte werking van de hartspier met gevolgen als een hartstilstand.

2. Er is veel onderzoek dat aantoont dat taurine beschermt tegen hart- en vaatziekten en ervoor zorgt dat bestaande hart- en vaatziekten niet ernstiger worden.

3. Taurine gaat de vorming van galstenen tegen. Wie last heeft van galstenen, kan er dus baat bij hebben om ervoor te zorgen regelmatig taurine binnen te krijgen.

4. Taurine heeft een bloeddrukverlagende werking.

5. Taurine wordt speelt een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling en groei van de hersenen. Het stimuleert de neuronale ontwikkeling. Daarom is het ook zeer belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende taurine hebben. Maar ook voor volwassenen is taurine van groot belang voor de hersenen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat taurine op diverse manieren hersenweefsel beschermd in het geval van een beroerte.

6. Er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen diabetes en taurine. Zo schijnt taurine vele complicaties die vaak voorkomen bij diabetes te verminderen dan wel te voorkomen. Opvallend weetje is dat bij suikerpatiënten het verbruik van taurine zeer sterk is verhoogd. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan, maar de letten op de hoeveelheid taurine in de voeding is zeker aan te raden voor mensen met diabetes.

7. Taurine is van groot belang voor een goede werking van het netvlies en dus voor het hebben van een goed zicht en gezonde ogen.

Welke voeding bevat taurine?
Taurine zit met name in eiwitrijke en dierlijk voeding zoals vlees, vis, gevogelte, schaaldieren en eieren. Melk- en melkproducten zijn minder rijk aan taurine. In eiwitten uit plantaardige bron zoals bonen en noten bevatten geen taurine. Bekend om de hoeveelheid taurine zijn energiedrankjes zoals Red Bull.