Is er een verschil tussen shoarma, gyros, kebab en döner?

In Nederland is het nu helemaal in. Kebab! Of döner! Of döner kebab, of hoe zeg je het eigenlijk? Wat is het verschil tussen shoarma en gyros? En wat is het verschil tussen kebab en döner? Na het leven van dit artikel weet je precies wat je moet bestellen. Het is in ieder geval heel erg belangrijk om te vragen uit welke soort vlees het eten bestaat. Shoarma, gyros, kebab en döner worden namelijk vaak van andere soorten vlees gemaakt. Zo hoort kebab eigenlijk kalfsvlees te zijn, toch wordt het vaak gemaakt van ander vlees.

Gyros
Gyros vind je in Griekse restaurants. Het is op een broodje te koop, maar oorspronkelijk hoor je gyros te eten met salade en friet en speciale platte broodjes. Gyros is gegrild kippenvlees of varkensvlees.

Döner
Döner is een Turks woord en het betekent ‘draaien’. Döner is oorspronkelijk lamsvlees, maar wordt vaak gemaakt van kalf, kalkoen, kip en in Nederland ook van varken met speciale kruiden. Döner is wat je in de meeste gevallen ziet in de winkel. Het vlees hangt aan een draaiende spit met een gril. Zodra het vlees klaar is, wordt dit met een (elektrisch) mes in dunne reepjes van de spit gehaald.

Döner wordt vaak gegeten in Turkije op een Turks brood of op een Turkse pizza.

Shoarma
Het woord shoarma is afkomstig uit Israël. De vertaling van het woord is ‘draaiend’. Ook shoarma komt namelijk van een draaiende spit die naast een grill staat. Shoarmavlees kan bestaan uit rundvlees, kip, kalkoen of lamsvlees. Het merendeel van de shoarma uit Nederland is echter varkensvlees.

Shoarma is vaak wat dikker en korter van structuur dan de andere vleessoorten. Ook wat het op een andere manier gekruid waardoor shoarma een andere smaak heeft.

Shoarma wordt meestal gegeten in een pita broodje met salade en patat.

Kebab
Kebab is van Perzische oorsprong en de vertaling is gebakken vlees. Wanneer je kebab bestelt, dan hoor je kalfsvlees te krijgen. In Nederland wordt kebab echter vaak van kip en zelfs van andere soorten vlees gemaakt. Kebab wordt meestal geserveerd op brood met salade.

Conclusie
Shoarma, gyros, kebab als döner zijn allemaal vlees en verschillen met name in de manier van kruiden en de manier van eten.

Met zowel shoarma, gyros, kebab als döner kunnen verschillende soorten vlees worden bedoeld. Wil je een bepaald soort vlees, bijvoorbeeld kip, vraag dit dan altijd na.