Zijn champignons een goede vleesvervanger?

Wie een vegetarisch eetpatroon heeft, kan een tekort krijgen aan belangrijke voedingsstoffen. Met name kan een eiwittekort makkelijk optreden. Er wordt vaak gezegd dat champignons een goed vleesvervanger zijn, maar is dat eigenlijk wel zo? Kan je vlees vervangen door champignons?

De champignons worden veel gebruikt als vleesvervanger. Dat komt omdat ze in structuur en kauwsensatie vergelijkbaar zijn met sommige soorten vlees. Maar dit betekent echter niet dat champignons ook op het gebied van voedingsstoffen vergelijkbaar zijn met vlees.

Voedingswaarde champignons
Champignons bevatten per 100 gram slechts 16 calorieën. Ze bestaan voor 2,7 gram uit eiwit, bevatten 2,5 gram vezels, geen vet en slechts 0,3 gram koolhydraten per 100 gram.

Champignons zijn dus ook heel gezond. Vanwege de relatief hoge hoeveelheid eiwitten en vezels vullen ze goed en zorgen ze voor een langdurig vol gevoel en een vermindering van het hongergevoel. Het is dan ook een zeer goede gewoonte om regelmatig champignons te eten wanneer je probeert om af te vallen. Maar dit maakt nog niet dat de champignons ook een goede vleesvervanger zijn.

Champignons en eiwit
Champignons worden vaak geprezen voor de grote hoeveelheid eiwit die ze bevatten. Dit is zeker juist wanneer je champignons vergelijkt met andere soorten groenten. Maar wanneer je deze vergelijkt met vlees, bevatten champignons heel weinig eiwit. Vlees bevat gemakkelijk 10 keer zoveel eiwit als champignons.

Champignons zijn gezond maar zeker geen vervanging van vlees
Het is dus niet mogelijk om vlees te vervangen door champignons. Dan kom je op termijn zeker voedingsstoffen te kort. Champignons zijn bijvoorbeeld lang niet zo rijk aan de verschillende B-vitamines als vlees. Vlees is een goede bron van vitamine B, champignons zijn dit niet.