Dit is waarom je geen resultaat ziet van het zwoegen in de sportschool

Er zijn verschillende redenen waarom het zwoegen in de sportschool geen effect heeft. Bijvoorbeeld omdat je op een verkeerde manier sport! Maar de meeste oorzaken hiervan liggen toch echt bij de voeding. Voeding is de sleutel tot resultaat. In dit artikel lees je vijf redenen waarom het resultaat van sporten uitblijft.

1. Je traint te licht
Stel dat je aan krachttraining doet. Dan hoor je steeds meer gewicht te gebruiken of steeds meer herhalingen te kunnen maken. Zie je geen verbetering? Dan ga je uiteindelijk ook geen positieve effecten meer merken van al dat sporten.

Dat zelfde geldt voor cardiosporten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ernaar te streven steeds iets harder te lopen of steeds een langer stuk te kunnen lopen.

2. Je eet te veel
Wie meer calorieën eet dan verbruikt, zal nooit afvallen. Het kan goed zo zijn dat je het aantal calorieën dat je eet, onderschat. Veel mensen eten toch meer dan ze denken. Zorg er dus voor dat je een eetdagboek nauwkeurig bij houdt gedurende langere tijd. Zet dit af tegen het aantal calorieën dat je eet, en dan weet je of je niet ongemerkt te veel calorieën binnen krijgt.

Een andere reden dat je ongemerkt te veel eet is dat je al een aantal kilo’s kwijt bent, en de hoeveelheid calorieën niet hebt afgestemd op je nieuwe gewicht. Het is belangrijk om je dagelijkse verbruik regelmatig te herberekenen.

3. Je eet de verbrande calorieën ongemerkt weer op
Veel mensen hebben na het sporten het idee dat ze iets meer kunnen eten. Onderzoek heeft al uitgewezen dat mensen die sporten de calorieën die ze verbruiken bij het sporten vaak dezelfde dag alweer bij eten. Dat komt mede doordat mensen het calorieverbruik tijdens het sporten overschatten. Of doordat ze simpelweg vinden dat ze wel wat extra’s hebben verdiend. Daarmee doe je eigenlijk direct je resultaten teniet.

4. Je valt niet af, maar je lichaam wordt wel mooier
De oorzaak hiervan is dat spieren meer wegen dan vet. Daardoor blijft het getal op de weegschaal gelijk maar val je dus wel degelijk af in centimeters. Houd dus vooral ook de omtrekken van je lichaam bij. Zo kun je je vooruitgang het beste meten.

Focus je niet op de weegschaal maar op hoe je voelt en hoe je eruit ziet in de spiegel.

5. Je wilt te veel, te veel
Wanneer je een week lang geen gewicht verliest, is dit helemaal niet erg. Wanneer je twee weken geen gewicht verliest is dit ook niet erg. Mensen schommelen van nature nu eenmaal erg in gewicht. De ene dag houd je meer vocht vast dan de andere dag en dat kan oplopen tot meerdere kilo’s.

Afvalleen hoeft niet binnen een maand. Je hebt de kilo’s er immers ook niet binnen een maand aan gegeten. Neem dus de tijd om af te vallen. Ben je een maand lang achter elkaar niet afgevallen terwijl je wel erg je best hebt gedaan? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Waarschijnlijk eet je toch te veel.