Hoe vaak sportschoolroutine omgooien?

De sportschool is ideaal wanneer je gewicht wilt verliezen. Je leert er nieuwe gemotiveerde mensen kennen, er is professionele hulp, en je kan er zo’n beetje alle soorten oefeningen doen die je wilt. Of je nu yoga of spinning wil doen, krachttraining of vooral veel groepslessen wilt volgen! Vaak krijg je een sportschema van de sportschool. Is het nodig om dit schema regelmatig te vernieuwen? En hoe vaak moet een sportschema dan eigenlijk worden gewisseld?

Moet je je sportschema veranderen?
Het wordt heel vaak aangeraden om een sportschema, en dan met name die van krachttraining in de sportschool, om de vier tot zes weken te vervangen. Maar is dat eigenlijk wel nodig? En wat zijn dan de redenen om een schema te veranderen?

Het idee achter het regelmatig veranderen van een schema is dat je lichaam went aan een bepaalde training. Door de oefeningen te veranderen, daag je je lichaam weer uit. Bovendien zorgt het ervoor dat je telkens andere spiergroepen traint, daardoor train je het meest effectief omdat je zo overal spiermassa wint. Er wordt gezegd dat het effectiever is om eens in de zoveel tijd een nieuwe sportroutine te volgen. Maar dit is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er is eigenlijk geen enkele reden om je sportschoolroutine om te gooien, trainen wordt er niet effectiever van. Het is dus niet nodig om eens in de zoveel weken van sportschema te veranderen.

Sterker nog, wanneer je je sportschema te vaak verandert, dan is het zelfs moeilijker om je voortgang bij te houden. Wanneer je dezelfde oefening doet, is het immers vrij duidelijk dat je steeds meer gewicht kan liften. Of doordat je steeds meer herhalingen kan doen. Door telkens de oefeningen te veranderen, wordt het moeilijk bijhouden.

Wat zijn redenen om een sportschema te veranderen?
Natuurlijk zijn er wel redenen om je sportschema om te gooien. Bijvoorbeeld wanneer je geen effect meer ziet. Maar ook kan het nuttig zijn om andere spieren te trainen met andere oefeningen.

Een andere reden om je sportschema om te gooien is omdat je de motivatie verliest door telkens dezelfde oefeningen te doen. Natuurlijk moet je even doorzetten als je een paar keer geen zin hebt om te gaan sporten, maar wanneer deze periode te lang duurt, kan je extra motivatie krijgen door je sportschema om te gooien.

Een goede reden om je sportschema om te gooien is ook dat je doelen zijn veranderd. Wilde je eerst afvallen, wil je nu in spiermassa aankomen. Of wilde je juist eerst in spiermassa aankomen, en nu afvallen. Dat zijn goede redenen om aan een nieuw sportschema te beginnen.