Val je af van een bezoek aan de sauna?

Veel mensen geloven dat de sauna een positief effect heeft op het gewicht. Die gedachte is logisch. Na een saunabezoek kan de weegschaal zomaar twee kilo lager aangeven dan de dag ervoor. Maar zorgt een bezoek aan de sauna daadwerkelijk voor gewichtsverlies?

Het gewicht dat verloren gaat door een saunabezoek is vocht. Dit vochtverlies is begrijpelijk. De sauna heeft hoge temperaturen waardoor je heel veel gaat zweten. Het lichaam doet er namelijk alles aan om weer op de juiste (lagere) temperatuur te komen. Wanneer je even veel drinkt, als dat je aan zweet verliest in de sauna, zul je dus geen gewicht verliezen.

Toch kan dit vele zweten in de sauna er ook voor zorgen dat je af gaat vallen. Dat komt doordat je lichaam meer calorieën verbrandt. Je lichaam doet namelijk zijn of haar uiterste best om terug op een normale lichaamstemperatuur te komen. En dat kost energie. Zoals eerdere onderzoeken bijvoorbeeld al uitwezen dat het laag zetten van de verwarming enkele kilo’s kan schelen omdat je lichaam de eigen kachel gaat opstoken, werkt dit ook andersom. Wanneer het erg warm is, gaat je lichaam zijn uiterste best doen om af te koelen. Ook dit kost energie. In extreme vormen zul je bij kou gaan trillen en bij extreme hitte ga je veel zweten.

Het afkoelen van het lichaam is gemakkelijker dan het opwarmen van het lichaam. Toch kan dat op lange termijn wel effect hebben. Verwacht op de korte termijn echter geen gigantische resultaten. Over het algemeen zal het aantal verbruikte calorieën namelijk niet heel hoog zijn. Op de lange termijn werpen alle kleine beetjes echter de vruchten af. Een saunabezoek kan dus helpen bij het afvallen, maar verwacht zeker geen wonder.

Een ander groot voordeel van de sauna is overigens dat opgehoopte afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Met het vele zweten worden de afvalstoffen van het lichaam namelijk afgevoerd samen met het zweet. Hiervoor is het wel heel erg belangrijk dat je voldoende water drinkt.