Hoe lang duurt het voor het effect van krachttraining zichtbaar wordt?

Wanneer je net bent gestart met sporten, is natuurlijk niets zo leuk als snel de resultaten merken! Maar hoe snel worden de effecten van krachttraining zichtbaar? Hoe snel ga je verandering in je lichaam merken wanneer je start met krachttraining? Krachttraining moet minimaal twee dagen per week worden gedaan. Meer dan vier dagen krachttrainen is (zeker in het begin) niet nodig. Het lichaam krijgt dan ook onvoldoende rust.

Krachttraining en het effect op je gewicht
Op de weegschaal zul je de effecten van krachttraining niet snel zien. Dat komt op de eerste plaats doordat spieren meer wegen dan vet. Wanneer je dus spiermassa opbouwt, ga je dus meer wegen. Je zal echter tegelijkertijd meer calorieën verbranden omdat spiermassa meer calorieën verbruikt in rust dan vetmassa. Dit zal je echter niet meteen merken, maar pas na enkele weken.

Aankomen door krachttraining?
Het komt ook niet zelden voor dat mensen in het begin juist aankomen in plaats van afvallen. Dat komt doordat spieren tijdens het herstel veel vocht kunnen vasthouden. Schrik dus niet wanneer je ineens 2 kilo zwaarder bent in plaats van lichter. Dit is normaal en dit is geen vetmassa.

Spieren nemen echter wel minder ruimte in dan vet. Dat betekent dat je het dus wel degelijk snel aan je lichaam kan zien. Het effect begint meestal echt zichtbaar te worden na een week of vier. Na vier weken merk je dat je wat strakker in je vel zit.

Krachttraining en honger
Een effect dat je waarschijnlijk wel direct gaat merken is dat je wat meer honger hebt. Het is belangrijk om niet te veel te eten. Een valkuil is dat mensen vaak vinden dat ze wel wat extra’s hebben verdiend door het sporten waardoor ze de calorieën die ze verbruiken met sport er gewoon weer aan eten.

Bij sommigen mensen komt echter ook het tegenovergestelde voor. Het hongergevoel wordt dan juist verminderd. In een recent wetenschappelijk onderzoek is ook naar voren gekomen dat krachttraining het hongergevoel juist verminderd! Dit maakt krachttraining dan dus dubbel zo effectief voor het verliezen van gewicht.

Krachttraining en vooruitgang
Een effect dat je in de eerste week dat je start met krachttraining waarschijnlijk al zal merken is dat je heel erg snel vooruitgang boekt. Vooruitgang in die zin dat je al snel meer gewicht kan gebruiken of meer herhalingen kan maken. Krachttraining is een sport waarbij je deze verbeteringen in het begin heel snel opmerkt. Het is niet gek wanneer je binnen twee weken al 20 kilo meer kan tillen bij verschillende oefeningen. Houd deze vooruitgang bij, dit is namelijk erg motiverend!

Conclusie:
De echte effecten van krachttraining worden zichtbaar na ongeveer drie tot vier weken. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je dan een zichtbare verbetering. Daarbij geldt wel dat een groot deel van de resultaten samen hangt met voeding. Wanneer je ongezond en te veel blijft eten, zul je ook van krachttraining weinig resultaat zien.