Negatieve effecten van een te hoge eiwitinname

Hoewel een hoge eiwitinname volgens wetenschappelijk onderzoek niet schadelijk is, zitten er wel negatieve kanten aan het innemen van te veel eiwitten. Of dit nu is via je normale voedingspatroon of door het drinken van extra eiwitshakes, of speciale eiwit verrijkte voeding. Te veel eiwitten kunnen ongemakkelijke gevolgen hebben.

Je nieren hebben werk aan het afbreken van eiwitten. Het is bij een hoge eiwitinname dan ook nog belangrijker om voldoende te drinken! Er is nooit een directe relatie aangetoond tussen een hoge eiwitinname en negatieve gevolgen voor de werking van de nieren. Toch kan het geen kwaad om ervoor te zorgen dat je wat extra vocht tot je neemt.

Een probleem met eiwitrijke voeding is dat wanneer je de eiwitten haalt uit je normale voedingspatroon, je vaak gemakkelijk te veel verzadigde vetten binnen krijgt. Eiwitrijke voeding zoals melk en vlees zijn namelijk vaak ook rijk aan ongezonde zeer schadelijke verzadigde vetten. Pas dus op met hoe je je eiwitten binnen krijgt! Natuurlijk is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar dit moet niet ten koste gaan van de rest van je voeding.

Wanneer je te veel eiwitten eet, kan het voorkomen dat je te weinig koolhydraten en vetten binnen krijgt. Het is belangrijk om ook voldoende andere voedingsstoffen binnen te krijgen! Een tekort aan koolhydraten zal de sportprestaties zeker niet ten goede komen. Zorg er dus voor dat je naast je eiwitten ook nog voldoende langzame koolhydraten binnen krijgt. Dit is ook onmisbaar voor een goede darmwerking en stoelgang. Zorg dus voor een dagelijkse inname van voldoende vezels.