Is twee keer per dag sporten goed?

Kan het kwaad om twee keer per dag te sporten? Wie enthousiast begint met afvallen kan het moeilijk vinden om niet te veel te sporten. Maar is twee keer sporten wel zo verstandig? Verlies je meer gewicht als je twee keer per dag sport? Of zorgt te veel sporten juist voor een averechts effect? Is twee keer per dag sporten slecht voor je lichaam?

Twee keer per dag sporten zal over het algemeen zeker zorgen voor een sneller en groter gewichtsverlies. Dat komt doordat je simpelweg meer calorieën verbrandt. En wie meer calorieën verbruikt dan binnen krijgt, zal hoe dan ook afvallen. Met een uur sporten kan je al snel 400 tot 600 calorieën verbranden. Wanneer je twee uur per dag sport zijn dat al 800 tot 1200 calorieën. Daardoor kan je dus veel meer eten, of je zult veel sneller gewicht verliezen. Maar dit wil niet zeggen dat het altijd goed is om dagelijks zoveel te sporten.

Wat echter wel slecht kan zijn voor je lichaam is wanneer je je lichaam te zwaar belast. En dit doe je bijvoorbeeld door twee keer per dag zwaar te sporten en daarbij dezelfde spieren te belasting. Wanneer je graag twee keer per dag wil sporten, doe je er goed aan om een variatie van sporten te beoefenen. Bijvoorbeeld 1 keer een duurtraining zoals hardlopen en 1 keer een krachttraining. Belast daarbij over de twee trainingen verschillende spiergroepen. Wat je ook kunt overwegen is een 1 van de 2 trainingen een ander soort sport te doen. Zoals dansen, yoga of pilates. Deze sporten vragen minder van je lichaam waardoor je nog een zwaardere training op dezelfde dag kunt doen.

Veel mensen stellen zich ook op het standpunt dat rust voor het lichaam nodig is om vooruitgang te boeken. Wie dagelijks veel beweegt geeft het lichaam onvoldoende rust. Er zijn veel sporten die zo nu en dan een rustweek inlassen en die het idee hebben dat de resultaten na de rustweek alleen maar beter zijn. Of dit ook voor jou geldt, kan je natuurlijk alleen zelf uittesten.

Eigenlijk is twee keer per dag sporten niet goed of slecht voor je. Wat belangrijk is, is dat je luistert naar je lichaam. Stop wanneer je voelt dat je te veel doet en push jezelf toch altijd net een beetje harder om je doelen te bereiken en resultaten te zien!