Zijn oliebollen gezond?

De tijd van de oliebollen komt er weer aan en die komt natuurlijk elk jaar weer terug. Maar hoe gezond of ongezond is die lekkere oliebol nu eigenlijk? Maar ondanks dat de naam anders zou doen vermoeden, is een oliebol helemaal niet zo ongezond als vaak wordt gedacht. Zo is een oliebol gezonder dan een eierkoek!

Een oliebol wordt gemaakt van een beslag van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk of karnemelk. Eventueel kunnen aan het beslag rozijnen, krenten of appel worden toegevoegd. Vervolgens wordt dit deeg, na het ongeveer een uur te hebben laten rijzen, in een pan met olie bruin gebakken. De bol wordt vervolgens traditioneel overgoten met poedersuiker en warm gegeten.

Een oliebol weegt gemiddeld tussen de 80 en 100 gram. Per 100 gram heeft een oliebol de volgende voedingswaarden:
– 266 calorieën
– 6,5 gram eiwit
– 42 gram koolhydraten (waarvan 15,4 gram suiker)
– 7,5 gram vet (waarvan 2 gram verzadigd vet)
– 1,8 gram vezels

Vergeleken met andere kersthapjes zoals bijvoorbeeld een appelflap bevat de oliebol relatief weinig calorieën en is deze relatief gezond door de redelijke hoeveelheid eiwit en vezels en gezonde vetten. Het is misschien wel de gezondste keuze op oudejaarsavond.

Groot verschil in voedingswaarde
De wijze van bakken is van groot belang bij de hoeveelheid vet die een oliebol kan bevatten. Een gemiddelde oliebol bevat ongeveer 7 tot 12% vet. Er zijn echter uitschieters van oliebollen die slechts 3% vet bevatten of oliebollen die zelfs voor 24% uit vet bestaan. Dit komt door de wijze van bakken. Op de ene manier van bakken nemen de oliebollen veel meer vet op dan op de andere manier van bakken. Van invloed zijn het beslag, de lengte van bakken en de olietemperatuur. De hoeveelheid olie die wordt opgenomen tijdens het bakken heeft vanzelfsprekend ook een groot effect op het aantal calorieën.

De oliebol neemt het minste vet op bij een temperatuur tussen de 150 en 175 graden. Ook de soort olie is van belang. Je kunt oliebollen het beste bakken in vloeibare olie.

Conclusie:
Een oliebol is niet gezond. Dat komt omdat er geen belangrijke vitaminen en mineralen in zitten en de oliebol bovendien niet heel veel voedingswaarde heeft. Wel is de oliebol gezonder dan je waarschijnlijk denkt. Zeker wanneer de oliebol goed gebakken is bevat deze zelfs helemaal niet veel vet.