Vaginale schimmel en voeding

75% van de vrouwen heeft er in haar leven ten minste 1 keer mee te maken gehad. Er zijn vrouwen die rond elke menstruatie een schimmelinfectie krijgen. Sommige vrouwen krijgen het meerdere keren per jaar, andere vrouwen hebben er nooit last van. Zo’n infectie is in ieder geval erg vervelend. Hoewel vaak wordt gezegd dat het uiteindelijk vanzelf over gaat zijn er ook op het gebied van voeding die je kan doen om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen of de genezing te bevorderen.

Omdat een vaginale schimmel eigenlijk niet meer is dan een gist die te snel groeit, is de beste remedie om deze groei te beperken. De gist die verantwoordelijk is voor de schimmelinfectie van de vagina is candida albicans. En omdat gist groeit op suiker, is de beste oplossing dan ook om suiker in de voeding zoveel mogelijk te beperken. Elimineer dus voor een aantal dagen alle suiker uit je voeding en kijk of dit verbetering brengt. Je lichaam kan de schimmel in principe zelf goed bestrijden maar dit heeft wel tijd nodig.

Suiker zit niet alleen in snoep en gebak. De gisten groeien namelijk even goed op andere suikers zoals melksuiker en fruitsuiker. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor honing. Suiker zit eigenlijk bijna overal in, bijvoorbeeld in brood, sauzen en voorverpakte vleeswaren, maar ook in melk en yoghurt. Natuurlijk kom je al een heel eind wanneer je veel van deze suikers schrapt. Maar wie echt veel last heeft doet er dus goed aan om alles suikers zoveel mogelijk te beperken.

Natuurlijk is letten op je eetpatroon slechts een aanvullend middel. Wanneer je last hebt van een vaginale schimmel kun je het beste contact opnemen met je huisarts, deze kan je verder helpen.