Wat is er gevaarlijk aan een crashdieet?

Wie snel wil afvallen volgt vaak een crashdieet. Over het algemeen spreken we van een crashdieet wanneer er veel minder calorieën worden gegeten dan het lichaam nodig heeft. Bij een crashdieet wordt vaak maar de helft van het aantal calorieën gegeten dan het lichaam nodig heeft. Dit heeft naast een snel gewichtsverlies natuurlijk ook nog minder leuke gevolgen. Een crashdieet wordt vaak als gevaarlijk bestempeld. Maar waarom is een crashdieet eigenlijk gevaarlijk? En wanneer is een crashdieet eigenlijk gevaarlijk?

Energietekort
Door het energietekort dat ontstaat kun je veel sneller geïrriteerd zijn. Logisch, want eigenlijk heb je continue honger. Dit zorgt voor een slechte concentratie en het veel slechter functioneren. Zodoende doe je je werk dus een stuk slechter dan je normaal gesproken doet. Over het algemeen heb je vaak zelf niet zo snel door dat je minder functioneert dan normaal. Toch kan je hele dagelijkse leven hier last van ondervinden. Je bent snel geïrriteerd tegenover mensen in je omgeving en uiteindelijk is dat voor niemand goed.

Tekort aan voedingsstoffen
Wanneer je te weinig eet, zal het lichaam een tekort krijgen aan energie maar ook aan voedingsstoffen. Waarschijnlijk krijg je door te weinig te eten te weinig vitaminen en mineralen binnen. Hierdoor zal je lichaam vooral op de wat langere termijn last ondervinden. Je kunt dan te maken krijgen met zaken als nagels die afbreken, schimmels, haaruitval en een slechte conditie van de huid.

Afbraak van spieren
Van alle negatieve effecten van een crashdieet is de afbraak van spieren de ergste. Het klinkt in beginsel niet eens heel slecht. Spieren worden afgebroken en daardoor verlies je veel gewicht. Maar spieren zijn ook grote energieverbruikers in ons lichaam. Dus hoe minder spieren je hebt, hoe minder calorieën je nodig hebt en hoe moeilijker je dus gewicht zult verliezen. Je zult steeds minder moeten gaan eten omdat je lichaam ook minder calorieën nodig heeft.

Maar het ergste gevolg is dat het hart ook een spier is. Het hart is de belangrijkste spier van ons lichaam. En wanneer deze het begeeft, dan zul je komen te overlijden. Iets waar veel mensen niet bij stil staan. Dit is ook een belangrijke doodsoorzaak onder bijvoorbeeld anorexiapatiënten. En helaas gaat de afbraak van spieren sneller dan je denkt. En dan kan je hart het dus begeven.

Tot slot
Hoewel een crashdieet op korte termijn een snel resultaat oplevert, hebben heel veel wetenschappelijke onderzoeken al uitgewezen dat het op de lange termijn zelfs zeer averechts werkt. Wie gewicht verliest met een crashdieet komt dit gewicht, plus wat extra gewicht, bijna altijd weer aan! Het is dus het beste om geleidelijk gewicht te verliezen. Zowel voor je gezondheid als voor de resultaten op de lange termijn!