Goed nieuws voor wie is afgevallen, het wordt steeds makkelijker!

Veel mensen die gewicht verliezen krijgen ermee te maken. Na het verliezen van het gewicht komt het er langzaam maar zeker weer bij. En voor je het weet ben je weer op je oude gewicht. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, slechts 20% van de mensen die gewicht verliest, weet dit er ook af te houden. Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Hoe langer het er af is, hoe waarschijnlijker dat het er ook daadwerkelijk af blijft. Dit blijkt uit een onderzoek van Brown Medical School.

Het onderzoek betrof 4000 personen van minimaal 18 jaar die in ieder geval meer dan 13,6 kilo per persoon zijn verloren. Er werd gekeken hoe het gewichtsverloop was na het verliezen van zoveel gewicht.

De resultaten van het onderzoek waren als volgt:

1. Wie 10% van zijn gewicht verliest, heeft een kans van 20% dat dit gewicht er na 1 jaar nog steeds af is. 1 op de 5 mensen lukt het dus om het gewicht er daadwerkelijk af te houden op de lange termijn (>1 jaar).

2. Een kleine schommeling in gewicht is geen probleem. Maar personen die na het afvallen weer meer dan 2 kilo aan kwamen, kregen in alle gevallen al het verloren gewicht er weer bij. Het is dus noodzaak om je gewicht in de gaten te houden en met jezelf af te spreken dat je nooit meer dan 1-1,5 kilo aankomt.

Moraal van het verhaal: wie zijn gewicht in de gaten houdt en niet meer dan 1 a 2 kilo aankomst zal het gewicht er veel makkelijker afhouden. Zorg er dus voor dat je elke dag op de weegschaal gaat staan om dit in de gaten te houden. Daarnaast waren er ook andere factoren die een rol speelden. De personen die gewicht verloren en bleven bewegen, hadden een grotere kans om het gewichtsverlies vast te houden.