Heeft alcohol effect op mijn sportprestaties?

Ook wanneer je sport wil je op zijn tijd wel eens kunnen genieten van een glaasje alcohol. Maar wat doet alcohol eigenlijk met je sportprestaties? Zorgt alcohol voor mindere sportprestaties en minder spieropbouw? Veel sporters hebben het gevoel dat ze minder presteren na het drinken van alcohol en over het algemeen is dat gevoel juist. Wanneer je alcohol drinkt, gaan je sportprestaties achteruit. Veel sporten merken dat al wanneer ze 1 avond te veel hebben gedronken. De volgende dag wil het sporten simpelweg gewoon niet lukken. En dat heeft meerdere redenen, je leest ze in dit artikel.

Vochttekort
Een belangrijk gevolg van alcohol is dat je meer moet plassen. Dat komt doordat alcohol van invloed is op je hormonen. Je moet dan veel vaker naar de wc en zo ontstaat er een vochttekort. Een vochttekort is desastreus voor je work-out. Het zorgt voor een enorm krachttekort en minder uithoudingsvermogen. Beiden kunnen vanwege het vochttekort dalen met meer dan 30%. Wanneer je bij elk glas alcohol, 1 glas water drinkt, kun je het vochttekort en de negatieve gevolgen daarvan voor een groot deel beperken.

Hormonen
Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat het herstel van een training veel langer duurt wanneer je na de training alcohol drinkt. Alcohol remt de aanmaak van testosteron in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je minder kracht hebt. Maar naast testosteron zijn er meer hormonen die in de war raken van alcohol. De anabole hormonen die een belangrijke rol spelen bij het herstel van spieren na het sporten, raken verstoord. Onderzoek heeft dan ook al uitgewezen dat spieren minder goed herstellen na het drinken van alcohol.

Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat alcohol na het sporten moeilijker wordt afgebroken. Alcohol heeft daarnaast een slecht effect op het algehele immuunsysteem. Bovendien zorgt alcohol voor een kwalitatief minder goede slaap. Zowel slecht slapen als een slecht immuunsysteem zorgen voor een slechts gezondheid. En met een slechts gezondheid zijn de sportprestaties een stuk minder.

Je kunt dus zeker zeggen dat alcohol geen positief effect heeft op de sportprestaties. Op de korte termijn is dit misschien slechts merkbaar in de work-out die je de dag erna doet, maar ook op lange termijn zijn er negatieve effecten van alcohol. Beperk alcohol dus en drink met mate.