Wat is rood vlees?

Het verschil tussen rood en wit vlees zit hem niet in de kleur. Veel mensen weten dat rood vlees niet goed is wanneer je het te vaak eet. Natuurlijk mag je op zijn tijd genieten van een stuk rood vlees, maar als je er te veel van eet gaat je levensverwachting achteruit en heb je een grotere kans om levensbedreigende ziekten zoals kanker maar ook hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Van groot belang dus om te weten wat rood vlees is, zodat je de inname kunt beperken. Wat is rood vlees? Wat is wit vlees?

Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Natuurlijk is het vlees van deze dieren niet altijd rood van kleur. Toch valt het altijd in de categorie die ‘rood’ vlees wordt genoemd. Een deel van dit vlees is overigens wel duidelijk rood van kleur, denk bijvoorbeeld maar aan carpaccio of een licht gebakken biefstuk.

Het enige dat resteert als niet zijnde rood vlees is het vlees van kip en gevogelte. Dit vlees is daadwerkelijk vaak wit van kleur en is een stuk gezonder voor de mens.

Ook qua voedingswaarden is wit vlees een stuk gezonder dan rood vlees. Wit vlees bevat veel minder vet en veel minder calorieën. 100 gram kip bevat bijvoorbeeld 110 calorieën terwijl 100 gram rundvlees al snel meer dan 230 calorieën bevat.