Is pasta gezond?

Pasta is heerlijk en op heel veel manieren te bereiden. Van lasagne, tot spaghetti tot vermicelli. De ingrediënten van pasta zijn deeg, bloem, water en eieren. Het is uiteraard sterk afhankelijk van wat voor soort pasta je eet, maar over het algemeen heeft pasta in de wereld van diëten een onterecht slechte naam. Pasta is namelijk helemaal niet zo slecht voor je.

De negatieve naam heeft pasta waarschijnlijk te danken aan de hype van diëten waarbij koolhydraten zo veel mogelijk dienen te worden beperkt. Pasta is natuurlijk koolhydraatrijk. Pasta geeft daardoor veel energie en bevat weinig vet. Echter, pasta heeft helemaal niet zo’n slechte voedingswaarde als we vaak denken.

Voedingswaarde van pasta
100 gram ongekookte pasta bevat zo’n 350 calorieën. Pasta bevat relatief veel koolhydraten. 100 gram onbereide pasta bevat 65 gram koolhydraten, 12 gram eiwit, 2,5 gram vet en 9,5 gram vezels.

Pasta is dus absoluut geen dikmaker. Tenminste, niet meer dan bijvoorbeeld rijst of aardappels. Alle drie zijn vetarm en koolhydraatrijk. Pasta is zeker gezond en past prima binnen een dieet. Als je er maar niet te veel van eet, en de pasta niet combineert met vette sauzen of te veel kaas. Wanneer je af wilt vallen tellen eigenlijk vooral de calorieën. Zorg er dus simpelweg voor dat je niet te veel calorieën binnen krijgt. En dat kan heel goed met pasta. Met 50 gram pasta en verse groenten kun je namelijk al heel makkelijk een lekkere pasta op tafel zetten die weinig calorieën bevat.

Hier een aantal tips om je pasta nog gezonder te maken!
Kies voor volkoren of pasta. Dit is vezelrijk en bevat iets meer eiwitten dan gewone pasta. Daardoor hoef je er minder van te eten voor een vol gevoel. Bovendien krijg je na de maaltijd minder snel weer honger. Daarnaast bevat volkorenpasta ook meer vitmaine B1, B3 en de mineralen magnesium, fosfor en ijzer. Tegenwoordig heb je overigens zelfs pasta die volledig is gemaakt van groente. Zo krijg je weinig koolhydraten binnen.

Pas op met de saus en de kaas. Pasta is gezond, maar in saus en kaas zitten vaak dubbel zoveel calorieën. Kant-en-klare saus zit vaak boordevol suiker en er is geen groente in te vinden. Kaas is natuurlijk erg vet en bevat een hoog aantal calorieën, daarom is het aan te raden niet te veel kaas te gebruiken. Gebruik in plaats van veel saus en kaas, juist lekker veel groente bij je pasta.

Je kunt natuurlijk ook de pasta zelf maken. Je hebt dan heerlijke verse pasta zonder toevoegingen.