Zijn pannenkoeken ongezond? Maak je pannenkoeken gezond!

Pannenkoeken zijn erg populair. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Ze worden gegeten als ontbijt, lunch, avondeten, voorafje, dessert en als tussendoortjes. En variëren met pannenkoeken kan eindeloos. Hoewel het een door kinderen zeer geliefd gerecht is, is de pannenkoek voor iedereen. Pannenkoeken worden gemaakt met een mix van melk, ei, bloem en zout. Daarbij kun je zoveel of zo weinig andere ingrediënten doen als je maar wenst. Daarna bak je de mix in een pan aan beide kanten. Wat je krijgt is een pannenkoek. Maar is zo’n pannenkoek nu eigenlijk gezond?

Pannenkoeken bevatten van zichzelf niet heel veel voedingswaarde. Er zitten maar weinig vitaminen en mineralen in en relatief veel calorieën. Dat komt doordat er vaak witmeel wordt gebruikt. Dit bestaat uit veel snel opneembare koolhydraten. Hiervoor krijg je ook snel weer honger na het eten van pannenkoeken.

Een pannenkoek wordt traditioneel gemaakt van witmeel en halfvolle of volle melk. Je maakt dus al snel een gezondere pannenkoek door gebruik te maken van volkorenmeel of andere soorten meel zoals amandelmeel. Ook kun je magere melk gebruiken. Natuurlijk kun je ook tijdens het bakken zo min mogelijk olie of boter gebruiken.

Natuurlijk is het ook van grote invloed hoe je de pannenkoek eet. Veel mensen doen suiker op de pannenkoek. Chocoladepasta en kaas zijn ook populair. Maar natuurlijk heeft het beleg van de pannenkoek een groot effect op de gezondheidswaarde van pannenkoeken. Je kunt de pannenkoek ook versieren en beleggen met vers fruit als banaan, aardbeien, bessen, frambozen en andere bosvruchten. Ander beleg met minder calorieën zijn bijvoorbeeld appelstroop en honing.

Je kunt de pannenkoek zo groot of zo klein maken als je zelf wilt! Ook dat kan een hoop calorieën schelen. drie kleine pannenkoekjes bevatten mindere calorieën dan twee grote pannenkoeken. En waarschijnlijk ga je niet voor een vierde pannenkoek, ook niet als die klein is.

Je kunt een pannenkoek eigenlijk dus zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Probeer bananenpannenkoekjes bijvoorbeeld eens. Pannenkoeken gemaakt van banaan en ei en dus heerlijk gezond!

Conclusie
De traditionele pannenkoeken zijn misschien niet zo gezond maar kunnen zeker geen kwaad, als je ze maar niet elke dag eet. Wil je vaker pannenkoeken? Zorg er dan voor dat je pannenkoek gezond is! Bijvoorbeeld door een pannenkoek van fruit te bakken of als beleg fruit te gebruiken!