Hoe effectief is zumba?

Zumba is populair. Een beetje sportschool biedt het dan ook aan als groepsles. In de reclame zeggen ze dat je met 1 uur zumba tot wel 1000 calorieën kan verbranden. Maar klopt dat wel? Hoeveel calorieën verbrand je met zumba? Helpt zumba bij het afvallen?

Wat is zumba precies?
Zumba is een cardiotraining die gebaseerd is op de Latijns-Amerikaanse dans. Er zitten dus bewegingen in van bijvoorbeeld de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Het is te vergelijken met aerobics maar de inspanning is toch iets zwaarder.

Hoeveel calorieën verbrand je met zumba?
Met zumba verbrand je veel calorieën. Hoeveel precies, is sterk afhankelijk van hoe zwaar je het voor jezelf maakt en hoe enthousiast je mee doet met alle oefeningen. Gemiddeld genomen verbrand je tussen de 500 en 800 calorieën per uur.

Helpt zumba bij het afvallen?
Zumba kan heel goed helpen bij het verliezen van gewicht. Dat komt omdat je met een uur gemakkelijk 600 calorieën kan verbranden. Het is een cardiotraining, dus het is met name goed voor de verbranding van vet. En dat is natuurlijk precies wat je wil, wanneer je wil afvallen.

Feit is dat je tijdens de 11e zumbales al 1 kilo puur vet er af hebt gesport. Dat komt doordat je met elke 7000 calorieën die je minder eet dan je verbruikt, precies 1 kilo vet verbrand. Er van uitgaande dat je niet meer gaat eten, en je ongeveer 600 calorieën per les verbrand, heb je dus na 11,66 uren zumba al 1 kilo vet minder. En als je zumba leuk vindt, gaat de tijd zo voorbij.

Sterk afhankelijk van de instructeur
Het is heel erg afhankelijk van je instructeur hoe de zumba verloopt. De ene houdt simpelweg van iets ingewikkeldere pasjes terwijl de ander veel meer simpele bewegingen maakt. Een zumba-les is heel erg verschillend. De ene les is een stuk inspannender dan de andere les. Het is dus zeker aan te raden om niet af te haken wanneer je de eerste keer toch iets minder leuk vindt dan je had verwacht. Ga gewoon nog een keer bij een andere instructeur en kijk of dat beter bevalt.

Niet graag naar de sportschool?
Ga je niet graag naar de sportschool? Het is ook mogelijk om thuis met een dvd te zumba’en. Zo kan je het altijd op je eigen tijd doen en hoef je ook niet lid te worden van een sportschool.