Zijn eiwitshakes nodig tijdens de krachttraining?

Het is op dit moment helemaal hip, het drinken van eiwitshakes voor, na en tijdens het sporten. Sommige krachtsporters zie je zelfs met shake door de sportschool lopen. Maar heeft zo’n eiwitshake wel nut? Zitten hier niet alleen maar heel veel calorieën in? Moet je eiwitshakes drinken tijdens de krachttraining?

Wie aan krachttraining doet, moet eigenlijk 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen per dag. Dat betekent dat iemand van 70 kilo 119 gram eiwitten per dag binnen moet krijgen en iemand van 90 kilo zelfs 153 gram eiwitten. Dat is vrij veel, en ook moeilijk om binnen te krijgen via de normale voeding. Dan is inderdaad het enige dat je nog mag eten kip, vis, mager vlees, vleesvervangers en magere yoghurt- en melkproducten en eieren. Daarom kan het erg handig zijn om een eiwitshake te gebruiken. Je krijgt dan veel eiwitten binnen met relatief weinig calorieën. Een shake kan namelijk in 1 keer veel eiwitten leveren.

Een eiwitshake is echter nooit een vervanging van een maaltijd. Het is altijd een aanvulling van je dagelijkse voedingspatroon. Het is bedoelt om de dagelijks eiwitten aan te vullen.

Veel sporters merken duidelijk verschil in hun prestaties en resultaten wanneer zij wel of geen eiwitshake nemen voor of na het sporten. De enige manier om er achter te komen wat een eiwitshake voor jou doet, is door deze een periode uit te proberen. Het is in ieder geval wetenschappelijk bewezen dat het consumeren van voldoende eiwitten zorgt voor spiergroei. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende eiwitten eet, zowel op dagen dat je sport, als op dagen dat je niet sport. Lukt dat niet via je normale voeding? Dan is een shake een prima alternatief.