Wat is de oorzaak van scheve spiergroei en wat kan je ertegen doen?

Scheve spiergroei, asymmetrische spiergroei, ongelijke spiergroei. Een verschijnsel waar veel krachtsporters last van hebben. Heel simpel gezegd is het probleem dat de ene kant van het lichaam harder groeit, dus meer spieropbouw heeft, dan de andere kant van het lichaam. Niemand is natuurlijk helemaal symmetrisch, en dat geldt ook voor de spieren. Ook al doe je wel dezelfde oefeningen. Het kan ook voorkomen dat het bovenlichaam wel snel gespierd wordt, en de benen niet. Soms is het toch storend en soms kan je er ook zelf iets aan doen!

Oorzaken
1. Onbewust zet je toch vaak meer kracht met de ene kant van je lichaam. Van nature zijn we gewend om 1 sterke kant te hebben. Hiermee doe je gedurende de hele dag meer. De meesten mensen zijn daarin rechtshandig. Ook in de sportschool zie je vaak dat de training wordt begonnen met deze kant. Je hebt dan toch minder energie over voor de andere kant. Wissel ook hierin dus af.
2. Een oorzaak van scheve spiergroei is dat er een verschil zit in de aanhechtingen bij de spieren. Hier is helaas vrij weinig aan te doen.
3. Spieren kunnen gewoon natuurlijk een andere vorm hebben, dit is erfelijk bepaald. Je ene spier kan zich simpelweg op een andere manier vormen dan dezelfde spier aan de andere kant. Zo kan de ene spier breder worden terwijl de andere spier juist ‘hoger’ wordt. Beide spieren bevatten dan wel dezelfde spiermassa.
4. onregelmatige voeding en slaapritme.

Tips om scheve spiergroei te voorkomen
Het belangrijkste is dat je gewoon door gaat met trainen zoals normaal en daarbij ook voor beiden kanten hetzelfde gewicht gebruikt en hetzelfde aantal herhalingen doet. Ga dus zeker niet je training aanpassen om de asymmetrische spiergroei te proberen recht te trekken. Ga dus niet aan 1 kant meer gewicht gebruiken.

Train altijd je beide kanten op dezelfde dag. Er zijn namelijk krachtsporters die bijvoorbeeld de ene dag het linkerbeen trainen, en de andere dag de rechterkant. Doordat er ook andere factoren van invloed zijn kan er verschil ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een verschil in voeding of verdere beweging gedurende die dag. Zorg er dus voor dat je beiden kanten precies even veel traint. Dat je elke dag ongeveer 8-9 uur slaapt en elke dag voldoende eiwitten binnen krijgt bij elke maaltijd!

Tijdens en na de training maakt je lichaam verschillende hormonen aan. Groeihormonen en testosteron zijn waarschijnlijk de meest bekende hormonen. Deze hormonen zijn van grote invloed op de groei van de spieren en op de daadwerkelijk resultaten. Train je een zeer grote spiergroep, zoals de benen, dan komen daarbij meer (groei)hormonen vrij dan wanneer je een kleine spiergroep zoals de biceps traint. Door de trainingen slim in te richten en dus wel te combineren kunnen de kleine spiergroepen profiteren van de hormonen die de grotere spiergroepen vrij maken. Vaak zie je dat mensen de ene dag alle aandacht besteden aan de benen en de volgende dag aan de armen. Goed voor de rust van de spieren, maar dit kan wel zorgen voor ongelijke resultaten. Zorg er dus voor dat je een juist schema zal vinden.

Wanneer je sprake hebt van ongelijke spiergroei en vooral gebruik maakt van de zogenoemde apparaten en machines in de sportschool, is de oplossing om alleen met losse gewichten te trainen. Bij een apparaat train je vaak onbewust de ene kant toch meer dan de andere kant. Door de oefeningen per kant te doen (even veel reps en even veel gewicht), zorg je ervoor dat beiden kanten hetzelfde worden getraind.

Wanneer je benen achterlopen bij je armen, zit er natuurlijk maar 1 ding op. Dit is wat zeer vaak voorkomt bij mannelijke krachtsporters. Zij concentreren zich volledig op de schouders, rug en armen en vergeten daarbij de benen. Het is dan belangrijk om de benen tenminste even vaak te trainen en misschien zelfs gedurende een aantal weken vaker dan het bovenlichaam.