Hoe kom je van je buikje af?

Voor veel mensen is de buik het probleemgebied bij het afvallen. Een klein buikje is vaak 1 van de laatste dingen die blijft bestaan ondanks dat je een gezond gewicht hebt en veel sport. Buikvet is het meest ongezonde vet van alles en zegt veel over je gezondheid. Hoe kom je van je buikje af? In dit artikel lees je tips over hoe je van je zwembandje af komt. Want ja, ook wanneer je aanleg hebt voor een buikje kun je wel van je buikje afkomen!

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het niet mogelijk is om plaatselijk vet of gewicht te verliezen. Dus hoeveel sit-ups je ook doet, en hoe vaak je ook gaat buikdansen, uiteindelijk zorgt alleen dat er niet voor dat je een platte buik zult krijgen. Natuurlijk hebben buikspieroefeningen wel zin. Je kweekt daarmee buikspieren (en spieren verbruiken meer calorieën dan vet waardoor je dus af zult vallen). Maar deze buikspieren zullen je buikvet niet doen verdwijnen. De spieren zullen gewoon onder het buikvet blijven zitten. Het kan dus zelfs zo zijn dat wanneer je begint met sporten je buikspieren kweekt waardoor het lijkt alsof je buik groter wordt. In werkelijkheid is dat alleen maar goed omdat je spieren groeien, en dus niet de hoeveelheid vet op je buik.

Maar dat betekent dus niet dat je niet van je buikje af kunt komen. Want de grootte van je buik heeft alles te maken met je vetpercentage. Hoe lager je vetpercentage, hoe kleiner je buik. Een laag vetpercentage krijg je door veel te sporten, zowel cardio- als krachttraining en door vooral gezond te eten. Men zegt niet voor niets: ‘abs are made in the kitchen’. Naar het het Nederlands vertaald: ‘buikspieren worden gemaakt in de keuken’. Voeding is ontzettend belangrijk. Hoe hard je ook sport, wanneer je ongezond eet, krijg je nooit een afgetraind lichaam met zichtbare spieren. Nummer 1 prioriteit moet dus zijn om gezond te eten en je vetpercentage naar beneden te krijgen.

Wat is dan gezond eten?
Eten om je vetpercentage te verlagen doe je niet door minder vetten te eten, integendeel: onverzadigde vetten (te vinden in noten en avocado) zijn juist gezond. Zorg voor voeding die voor 30% uit eiwitten bestaat, voor 20% uit vet en voor 50% uit koolhydraten. Dat is een ideaal dieet voor het verliezen van vet.

Maar naast gezonde voeding moet je natuurlijk ook sporten. Met name spieropbouw is belangrijk. Spieren verbruiken namelijk meer energie dan vet en nemen bovendien minder plaats in beslag. Krachttraining heeft veel voordelen. Met meer spieren zul je dus ook automatisch meer vet verliezen. Ook buikvet! Hoe hardnekkig buikvet ook kan zijn, de aanhouder wint! Blijven volhouden dus. Uiteindelijk zal ook je buik verdwijnen!