Wat is bulken?

Bulken is een begrip in de bodybuilding/krachtsport welke een fase beschrijft waarbij het doel is om in korte tijd zoveel mogelijk spiermassa aan te komen. Kort gezegd wordt dit gedaan door veel calorieën te eten en zwarte krachttrainingen te doen.

Hoeveel calorieën eet je tijdens het bulken?
Tijdens het bulken eet je gemiddeld 300 tot 500 calorieën boven je dagelijkse energiebehoefte. Meer eten is niet nodig. Je zult dan namelijk niet meer spiermassa aankomen, maar wel extra vetmassa krijgen. Bulken staat niet gelijk aan een periode van cheatdagen. Bij het bulken eet je gezonde voeding met een juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat doe je natuurlijk altijd al, maar tijdens het bulken zijn de macro’s vaak net even anders. Je moet er natuurlijk in ieder geval voor zorgen dat je minimaal 1,7 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen krijgt per dag. Veel mensen gaan daar in de bulk boven zitten. Dit is echter niet noodzakelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je niet meer spiermassa opbouwt door meer dan 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te gaan eten.

Macro’s tijdens de bulk
Tijdens de bulk zijn je macros’s de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten vaak anders dan tijdens je normale voedingspatroon. Het is natuurlijk per persoon verschillend maar een veel gebruikte verhouding is 30% vet, 30% eiwit en 40% koolhydraten. Maar natuurlijk moet je gewoon doen wat voor jou goed voelt.

Hoe lang bulk je?
In principe kan je zo lang bulken als je zelf wilt. Je kan jezelf bijvoorbeeld een doelstelling geven. Het aankomen van 2% spiermassa bijvoorbeeld. Wanneer je dit doel hebt gehaald, kun je overgaan tot cutten of een normaal eetpatroon. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand, te bulken.

Vaak wordt en periode van bulken afgewisseld door een periode van cutten waarin juist weinig calorieën worden gegeten en het doel is om zoveel mogelijk vetmassa te verliezen met behoud van de spiermassa.