Wat mag je als zwangere vrouw niet eten?

Wanneer je zwanger bent zijn er veel producten die je beter niet kunt eten. Sommige voeding is namelijk schadelijk voor je ongeboren kind. Vrijwel iedereen weet dat alcohol schadelijk is wanneer je zwanger bent, maar er is nog veel meer voeding die je beter kunt laten staan. Welke voeding kan je beter vermijden tijdens de zwangerschap? Wat kan je beter niet eten? Wij maakten een lijst:

1. Rauw vlees
Verhit rauw vlees door en door. Zo dood je eventuele ziekmakers zoals Toxoplasma gondii. Je moet hierbij denken aan tartaar, carpaccio, biefstuk (niet doorbakken), filet americain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami en cervelaat.

2. Vis
Met vis moet je oppassen tijdens de zwangerschap. Zo kun je het beste niet te veel vette vis (makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel) eten, maximaal 1 of 2 keer per week. Dit in verband met de toxische stoffen die een vis van nature met zich draagt door zijn voeding. Zorg er altijd voor dat deze vis zeer goed verhit is. Eet geen sushi of welke soort rauwe vis dan ook. Verder kun je het beste vermijden:

– rauwe schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles en kokkels
– roofvissen zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel
– wilde paling en wolhandkrab
– gerookte kant-en-klare vis

3. Dranken
Naast het vermijden van alcohol moet je er ook voor zorgen dat je niet te veel cafeïne binnen krijgt. Laat de koffie en de energiedrankjes dus maar staan. Ook in zwarte thee zit cafeïne, dus drink er niet te veel van. Beperk dus de koffie en de cola. Drink maximaal 1 glas per dag.

Daarnaast moet je oppassen met venkelthee, zoethoutthee en anijsthee. Het wordt aangeraden hier maar 1 glaasje van per dag te drinken.

4. Zuivel en eieren
Melk uit de supermarkt kun je als zwangere vrouw rustig drinken, hier staat dan op dat het gaat om gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kun je het beste laten staan. Sommige kazen worden gemaakt van rauwe melk, deze mag je als zwangere vrouw dus niet eten. Lees dus altijd even het etiket, indien de kaas met rauwe melk is gemaakt kun je dat lezen op het etiket. Hier staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’.

Rauwe eieren moet je als zwangere vrouw laten staan. Let op dat er in sommige producten ook rauwe eieren verwerkt kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan tiramisu en mayonaise.

5. Lever
Lever bevat erg veel vitamine A. Deze vitamine kan afwijkingen veroorzaken bij je kindje. Vermijd dus het liefst alle producten met lever. Ook bijvoorbeeld leversmeerworst.

6. Kruiden
Van bepaalde kruiden kun je het gebruik het beste beperken tijdens de zwangerschap. Denk aan: anijs, dragon, zoethout, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Omdat met name anijs en zoethout vaak in drop zitten, wordt aangeraden het eten van drop tijdens de zwangerschap te beperken.

Tijdens je zwangerschap is het heel belangrijk om hygiënisch te werken. Was groente en fruit en zorg ervoor dat je elke dag de vaatdoek vervangt.