Hoe voorkom je aankomen met de feestdagen?

Vooral december is een maand die in het teken staat van eten. Niet alleen met kerst, maar ook bij Sinterklaas en oudejaarsavond komen we gezellig bij elkaar. En daarbij draait het voor een groot deel om eten en drinken. Wanneer je wilt, kun je gemakkelijk voorkomen dat je aankomt tijdens de feestdagen. Lees in dit artikel hoe je dit doet.

1. Stel grenzen
Spreek met jezelf af dat je een beperkte hoeveelheid calorieen binnen krijgt door het eten van snoepgoed. Zo mag je wel snoepen, maar weet je dat je niet te veel snoept. Wanneer je hier niet de discipline voor hebt, moet je zelf maatregelen nemen. Dit doe je bijvoorbeeld door zelf geen snoepgoed in huis te halen. Buitenshuis jezelf te goed doen aan pepernoten wanneer je op bezoek bent kan lang niet zoveel kwaad als het hebben van zakken met pepernoten en kruidnoten in je huis.

2. Sport
Hoe lastig ook, je hebt geen excuus om niet te sporten tijdens de feestdagen. Zo kun je de calorieën die je extra eet, er gemakkelijk weer vanaf sporten. Je hebt waarschijnlijk meer vrije tijd omdat je niet hoeft te werken. Misschien heb je zelfs wel kerstvakantie. Geen enkele reden om niet in de ochtend even naar de sportschool te gaat of een rondje te gaan hardlopen. Wanneer je kinderen hebt, kun je vragen of je partner of opa of oma wil oppassen. Lukt dit niet, neem je kinderen dan gewoon mee. Ga samen fietsen of wandelen!

3. Prop jezelf niet vol
Je bent niet verplicht om jezelf vol te proppen met eten. Het is geen probleem om wat meer te eten dan anders, zeker niet wanneer je ook wat extra sport. Maar het is natuurlijk nergens voor nodig om je helemaal vol te eten. Geniet van je eten, eet rustig en eet niet om het eten. Wanneer je een stuk speculaas op hebt, hoef je echt geen tweede.

4. Drink niet teveel
In alcohol zitten veel calorieën. Je kunt dus ook heel veel calorieën besparen door niet of weinig te drinken. Bied jezelf aan als bob en zorg dat de anderen veilig thuis komen. Of drink langzaam en tussen elk klas alcohol een glas water. Hiermee bespaar je heel veel calorieën. Bovendien heeft onderzoek al eens uitgewezen dat hoe meer je drinkt, hoe meer je waarschijnlijk ook zult eten.