Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap?

Vrouwen komen gemiddeld tussen de tien en vijftien kilo aan tijdens de zwangerschap. Voor sommige vrouwen is dat minder, terwijl andere vrouwen zelfs meer dan 30 kilo kunnen aankomen. Maar hoe worden die extra kilo’s nu eigen verklaard? En hoeveel van de extra kilo’s wordt dus niet direct door een zwangerschap veroorzaakt maar doordat je te veel eet?

Deze kilo’s moet je aankomen tijdens je zwangerschap
Aan het eind van de zwangerschap zal je als het goed is ten minste het volgende gewicht zijn bijgekomen:
Gewicht van de baby: 2,5 tot 4,5 kilo
Vruchtwater: 2 kilo
Placenta en baarmoeder: 1,5 kilo
Grotere hoeveelheid bloed: 2 kilo
Borstweefsel: 0,5 kilo
Meer vet: 3 kilo

Het vetweefsel zal je lichaam op willen slaan om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven. Uiteraard geldt dat wanneer je overgewicht had voor je zwangerschap, je zeker niet moet proberen om af te gaan vallen.

Aankomen beperken tijdens zwangerschap?
Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap gezond eet. Eet zeker niet voor twee, dit is een fabel. Zorg bovendien voor minstens 30 minuten beweging per dag. Wandelen en fietsen zijn ideaal wanneer je zwanger bent. Ga absoluut niet op dieet tijdens je zwangerschap. Voor afvallen is het nu geen goed moment. Eet evenveel als voor de zwangerschap en zeker niet heel veel meer.

Afvallen na bevalling?
Voor veel vrouwen geldt dat zij zonder problemen weer op hun oude gewicht terug kunnen komen na de bevalling. Dit kan echter wel even duren. Je lichaam heeft er immers ook negen maanden over gedaan om tot het punt van de bevalling te komen. Het is niet gek dat je deze termijn ook weer nodig hebt om weer in vorm te komen. Zeker de baarmoeder is nog zeer uitgezet na de bevalling. Dit kan zeker zes weken duren.