Is fruit uit blik gezond?

Fruit is gezond. Maar hoe zit dat eigenlijk met fruit uit blik? Is dat net zo gezond als vers fruit? Ingeblikt fruit is natuurlijk een stuk makkelijker. Het bederft niet. Waar vers fruit slechts dagen vers is, is ingeblikt fruit soms wel jaren houdbaar. Maar zitten er evenveel vitamines in ingeblikt fruit als in vers fruit? Is het verstandig om ingeblikt fruit te eten? Of kan je gewoon beter vers fruit eten en ingeblikt fruit laten staan?

Er zijn een aantal redenen waarom fruit uit blik niet zo gezond is als vers fruit.

1. Het nadeel van ingeblikt fruit is dat het fruit zeer veel vitamines verliest bij het inblikken. De hoeveelheid vitamine C is in ingeblikt fruit meer dan de helft minder dan in vers fruit. En deze vitamine C is natuurlijk 1 van de redenen waarom fruit zo gezond is.

2. Ingeblikt fruit moet natuurlijk lang kunnen worden bewaard. Om ervoor te zorgen dat het fruit lang bewaard kan blijven wordt er veel suiker aan toegevoegd. Daarnaast worden er vaak ook nog e-nummers toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Bovendien is veel van het ingeblikt fruit, fruit op siroop. Hier is helemaal veel suiker aan toegevoegd.

3. Vaak zit er in fruit in blik of fruit in pot ook nog eens veel zout.

Conclusie
Ingeblikt fruit is zeker niet even gezond als vers fruit. Wanneer je fruit eet omdat dit gezond is, kun je dus het beste kiezen voor vers fruit. Zo krijg je alle vitamines en mineralen binnen zonder toegevoegde conserveringsmiddelen en suiker.