Wat is vette vis?

Het wordt aangeraden om twee keer per week vette vis te eten. Dit is gezond omdat dit de gezondheid van hart en bloedvaten bevordert waardoor je minder risico loopt op hart- en vaatziekten. Misschien wel de meest bekende vette vis die ook veelvuldig gegeten wordt is zalm. Maar wat is nu eigenlijk vette vis? En wat maakt vette vis nu eigenlijk zo gezond?

In vis zit veel vitamine B12 en B6. Daarnaast bevat het de mineralen jodium, fosfor en seleen. Van nature bevat vis eiwit en onverzadigde vetzuren. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Dit maakt de vis natuurlijk zeer gezond. Een deel van de onverzadigde vetten in vette vis bevat de visvetzuren DHA en EPA. Deze verlagen het risico op hart- en vaatzieken waardoor de kans groot is dat je langer leeft wanneer je regelmatig vis eet!

Wat is vette vis?
Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet. Bekend om de goede vetten zijn onder andere makreel, haring, zalm, heilbot, bokking, sardines.

Maar vet is toch niet gezond?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Is vet ongezond? Niet altijd. Onverzadigde vetten die je vindt in noten en vis zijn juist heel erg gezond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je je leven verlengt door het eten van deze onverzadigde vetten. Bovendien leef je langer gezond.

Vis bewaren
Vette vis blijft kan je gemakkelijk invriezen, dit blijft wel drie maanden goed. Ook bereide vis kan je drie maanden in de vriezer bewaren.

Let op: omdat vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten vanwege gifstoffen en zware metalen in hun leefomgeving, komt dit ook via het eten van vis in je lichaam. Daarom wordt ook aangeraden om niet te overdrijven met het eten van vis.