Is alcohol echt alleen maar ongezond?

In het algemeen wordt aangenomen dat alcohol ongezond is. Toch zijn er veel onderzoeken die aantonen dat matige drinkers ook voordelen kunnen hebben van alcoholconsumptie. Met name Van rode wijn wordt vaak gezegd dat het gezond is. Is rode wijn dan gezonder dan andere alcoholische dranken? En is alcohol dan misschien toch niet zo slecht?

Opvallend is dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat rokers hun risico op longkanker kunnen verlagen indien zij dagelijks een glas rode wijn of een biertje drinken. Bij sommige onderzoeken komt zelfs een verlaging van dit risico naar voren van 60%. Natuurlijk is het dan veel verstandiger om te stoppen met roken, dan heb je namelijk een veel kleiner risico op kanker. Maar toch houden de meeste mensen wel van een glaasje alcohol bij het diner. En dat is volgens onderzoek nog helemaal niet zo erg.

Alcohol is niet per definitie gezond. Uit vele goed onderbouwde onderzoeken is inmiddels wel duidelijk dat rode wijn het risico op een aantal (chronische) ziekten doet verminderen. Het gaat dan om maximaal 15 gram alcohol, 1,5 glas per dag. Met name rode wijn bevat stoffen die het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten doet verminderen. Aan de andere kant verhoogd het drinken van alcohol juist weer het risico op andere ziekten.

Het is heel belangrijk dat het bij dit soort onderzoeken gaat om een consumptie van slechts 1 glas alcohol per dag, en beslist niet 7 glazen alcohol in 1 dag. Ook al is dit maar 1 dag in de week. De consumptie van veel alcohol in 1 keer is namelijk erg schadelijk en vergroot het risico op vele ziekten zoals kanker. Ook neemt de kans op een beroerte, diabetes en leverziekten sterk toe als je veel drinkt in 1 keer. Drink je dagelijks een glas rode wijn, dan lijkt dit dus niet schadelijk te zijn voor de gezondheid. Integendeel, 1 glas per dag is juist gezond!

1 glas alcohol per dag verlaagt het risico op de volgende ziekten:
– hartziekten
– vaatziekten
– dementie
– sterfte bij diabetes type 2
– longkanker bij roken

Drink je liever geen alcohol? Drink dat dan vooral niet vanwege de gezondheidsvoordelen. De gewenste effecten kan je ook bereiken met een gezonde levensstijl. Bovendien levert het drinken van alcohol wel risico’s op andere ziekten met zich.