Wat kun je zelf doen tegen somberheid door de winter?

In de winter kun je last hebben van een somber, neerslachtig en terneergeslagen gevoel. Sommigen hebben zelfs elk jaar weer last van een winterdepressie. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om deze winterdip tegen te gaan. En dat is natuurlijk gezond eten en bewegen. Maar er zijn ook nog andere tips. Het is even moeilijk om het in de praktijk te brengen. Maar wanneer je doorzet zul je snel merken dat je je weer beter zult voelen.

1. Laat alcohol en andere genotsmiddelen staan
Hoewel alcohol en drugs je een tijdelijk fijn gevoel kunnen geven, vergroten ze uiteindelijk het sombere gevoel. Laat drugs en alcohol dus even staan wanneer je niet lekker in je vel zit.

2. Ga naar buiten
Om een patroon van neerslachtigheid te doorbreken kun je het beste niet de gehele dag binnen zitten. Zorg ervoor dat je dagelijks buiten komt. Hoewel de zon niet fel schijnt, krijg je altijd vitamine D binnen. Bovendien is buitenlucht bewezen goed voor je.

3. Sport
Met sporten zorg je ervoor dat er hormonen worden aangemaakt waar je een goed gevoel van krijgt. Zorg ervoor dat je dagelijks minstens een halfuur beweegt. Sport ook intensief! Doe een sport die je leuk vindt. Of dat nu de sportschool is of een teamsport. Sporten maakt gelukkig. Bovendien zorgt het ervoor dat je buitenshuis komt en sociaal contact hebt.

4. Eet gezond
Voeding met veel antioxidanten zorgen voor een beter humeur. Dit is bijvoorbeeld alle soorten groente en fruit maar ook in chocolade. Kies wel voor de extra pure variant. Laat suiker staan, dit heeft een zeer negatief effect op je stemming.

5. Doe leuke dingen
Hoe moeilijk het ook lijkt. En al heb je het gevoel dat de drempel ontzettend hoog is. Zet je er toch toe om leuke dingen te doen. Ga een wandeling door een mooi natuurgebied maken, ga naar een theatervoorstelling, ga uit eten, spreek af met vrienden. Zorg ervoor dat je leuke dingen doet. Wanneer je eenmaal bent begonnen slaat je stemming vaak om en ben je je neerslachtigheid (tenminste voor even) vergeten.

6. Plan leuke dingen
Ja het is koud. Maar 1 ding is zeker. Over een paar maanden is het weer lekker warm. De zomer is al onderweg. Plan bijvoorbeeld alvast een leuke vakantie. Of ga juist nu weg!

7. Doe iets aan je stress
Heb je een volle agenda? Maak deze leeg. Heb je veel aan je hoofd? Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen en leer ermee leven. Moet je een belangrijke beslissing maken, hak de knoop door. Relativeer. De wereld vergaat niet.