Met de feestdagen zijn er weer miljoenen Nederlanders die gourmetten. Ook steengrillen is populair. Hartstikke gezellig. Toch worden er elk jaar weer veel Nederlanders ziek doordat er niet goed om wordt gegaan met de voeding. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je geen voedselvergiftiging overhoudt aan het gourmetten. Zo kan je alle feestdagen gezellig meedoen in plaats van ziek in je bed te eindigen. Zo houd je gourmetten gezond.
Bewaar het vlees en de vis goed
Zet het vlees en de vis zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast bij een temperatuur van vier graden. Haal deze pas uit de koelkast vlak voordat je gaat eten. Laat de voeding zo kort mogelijk buiten de koelkast. Bij een hogere temperatuur, groeien bacteriën namelijk heel snel.
Bak het vlees en de vis goed
Het is heel belangrijk dat vis, vlees en gevogelte als kip door en door worden verhit en goed zijn gebakken. Zo dood je namelijke vele schadelijke bacteriën. Wanneer dit nog rauw is, zitten hier veel bacteriën op. Zeker omdat het vaak al een tijdje buiten kan staan op de gourmettafel. De hoeveelheid bacteriën neemt dan heel snel toe.
Eet geen aangebrande voeding. Wanneer het zwart is, moet je dit niet meer eten. Dit is namelijk een belangrijke oorzaak van kanker. Weliswaar op de lange termijn, maar het is absoluut ongezond.
Scheid rauwe en bereide voeding
Leg rauwe voeding nooit naast bereide voeding. Let hierop ook bij het gebruiken van je bestek. Wat je dus niet moet doen is met een vork een stuk rauw vlees op de gourmetpan leggen, om vervolgens met dezelfde vork je net gebakken stukje vlees van de gourmetpan te pakken en deze te eten. Zorg voor apart bestek voor bereide vlees en vis dat je gaat eten.
Zet niet alles meteen op tafel
Je kunt verschillende borden maken met het vlees, vis en gevogelte. Deze borden hoeven echt niet in 1 keer op tafel. Wanneer het bord leeg is, kun je de volgende lading uit de koelkast pakken. Dit is veel veiliger voor de gezondheid.
Bewaar kliekjes niet
Vaak staat de voeding meer dan twee uur op tafel tijdens het gourmetten. In deze tijd neemt het aantal bacteriën dat schadelijk is voor de mens in heel snel tempo toe. Wanneer je dit vervolgende weer in de koelkast zet om de volgende dag weer te gebruiken neemt dit aantal nog meer toe. Het risico op voedselvergiftiging (listeria en salmonella) neemt zo toe.
Vegetarische restjes, en restjes vlees, vis of gevogelte die je al hebt bereid kun je wel een dag bewaren in de koelkast.