Zijn druiven gezond?

DruivenDruiven worden vaak niet als het meest gezonde fruit gezien. Dit komt doordat er relatief veel suikers in zitten. Fruitsuiker werkt hetzelfde als andere soorten suiker. De gezondheidsvoordelen van fruit zijn echter groter dan de negatieve gevolgen van de suikerinname. Een andere reden dat druiven vaak niet als gezond worden gezien, is dat ze in vergelijking met andere fruitsoorten, meer calorieën bevatten. Toch zegt de hoeveelheid calorieën natuurlijk niet alles over onze voeding. Druiven zijn gezond om verschillende redenen.

Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van druiven is de relatief grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. Deze antioxidanten dragen bij aan een langer en gezond leven. Dit is ook de reden dat rode wijn vaak het stempel gezond krijgt. De gezonde stoffen zitten met name in de pitten van de druiven. Vandaar ook dat sommige mensen de pitten van de druiven goed kauwen.

Daarnaast bevatten druiven resveratrol. Ook deze stof beschermd tegen kanker. Maar daarnaast is deze stof ook heel belangrijk in de strijd tegen veel andere ziektes zoals diabetes. Het wordt in verband gebracht met een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Ook tegen de ziekte alzheimer lijkt resveratrol een sterke werking te hebben doordat het de gezondheid van de hersenen ondersteunt.

Druiven kunnen de zuurgraad van het urinezuur verminderen waardoor je minder nierproblemen hebt. De vele antioxidanten, vitaminen en mineralen in druiven zorgen bovendien voor een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt weer door de antioxidanten en resveratrol wat in de druiven is te vinden.

Een ander, niet wetenschappelijk onderbouwd, voordeel van druiven is dat het migraine zou helpen voorkomen. Of je hier zelf baat bij hebt kun je natuurlijk altijd proberen. Begin de dag met een trosje druiven en kijk of je minder last hebt van migraine.