Mag je diëten en afvallen als je zwanger bent?

Veel vrouwen maken zich druk over hun lichaam tijdens de zwangerschap. Natuurlijk kom je wat kilo’s aan tijdens de zwangerschap. Maar dit is noodzakelijk en het is absoluut niet verstandig om te gaan diëten wanneer je zwanger bent. Je kunt het beste evenveel blijven eten als voordat je zwanger was. Het is natuurlijk wel belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Natuurlijk zijn er dingen die je als zwangere vrouw moet laten staan, zoals alcohol en carpaccio.

Het gevolg van het verliezen van vet is dat er schadelijke stoffen vrij komen. Deze schadelijke stoffen komen ook bij de baby terecht. En dat is natuurlijk niet goed. Vrouwen die gewicht verliezen hebben een groter risico op een baby met een lager geboortegewicht. Dit geldt zowel voor vrouwen die te weinig eten als voor vrouwen die te veel sporten. De baby krijgt dan onvoldoende voedingsstoffen binnen. Dat wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen bij baby’s. Deze baby’s lopen ook een groter risico op bijvoorbeeld een blijvende ziekte als diabetes.

Wanneer je zo misselijk bent dat je niets kunt eten of veel moet braken, en medicatie daartegen niet werkt, dan moet je je niet te veel zorgen maken. Stress is namelijk nog slechter voor je baby. Je doet je best om gezond te eten. Gelukkig is dit nare kwaaltje na drie maanden meestal voorbij. En juist na drie maanden gaat je baby pas echt groeien. Tot 12 weken groeit namelijk elke embryo op de millimeter nauwkeurig. Daarna verschilt de ontwikkeling per baby en is wordt jouw voeding steeds belangrijker.

Wanneer je overgewicht hebt voordat je zwanger bent, hoef je niet zoveel aan te komen als een vrouw zonder overgewicht voor de zwangerschap. Je kunt de hoeveelheid vetmassa die je aankomt dan beperken. Maar ook wanneer je zwanger bent met overgewicht geldt dat je beter niet kan afvallen.