Wanneer je zwanger bent is het onverstandig om te gaan diëten. Je lichaam gebruikt veel energie, er groeit immers een mens in je baarmoeder. Hierdoor kan je moe zijn en meer slaap nodig hebben. Maar is het nodig om meer te gaan eten wanneer je zwangerschap? Heeft je lichaam meer energie, en dus voeding nodig? Of is het voldoende om te eten zoals je altijd al hebt gegeten?
Soms hoor je dat wanneer je zwanger bent, dat je voor twee moet eten. Dit is niet juist. Wanneer je voor twee gaat eten, is dit zeer ongezond en zul je veel aankomen. Dat zorgt voor complicaties tijdens de zwangerschap en is absoluut niet goed voor de baby. Wel heeft je lichaam een iets hogere behoefte aan energie. Dit gaat slechts om een hoeveelheid van 50 tot 400 calorieen per dag, afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. Vooral de eerste maanden, zelfs tot maand vijf of zes hoef je niet veel meer te eten. Pas in het laatste trimester van je zwangerschap, verbruikt je lichaam 300 tot 400 calorieen meer.
Het is veel belangrijker dat je gezond eet. Eet vooral niet meer in de eerste zes maanden van je zwangerschap, maar pas je voeding wel aan. Zo zijn er producten die je beter niet eet bij zwangerschap. Daarnaast is het heel belangrijk voldoende groente en fruit te eten en goed voor jezelf te zorgen. Eet volkorenproducten en zorg dat je om de paar uur iets eet.
Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap minder actief bent. Met name in het eerste en derde trimester gebeurt dit vaak. Je bent dan moe, voelt je lichamelijk niet goed, en daardoor ben je minder actief. Het is overigens geen enkel probleem om tijdens de zwangerschap te blijven sporten. Waarschijnlijk moet je je niveau wel iets aanpassen maar sporten is juist heel gezond voor zowel moeder als kind.