Heilzame werking van kurkuma

Kurkuma, ofwel geelwortel, is één van de meest bekende kruiden onder natuurgenezers. De stof heeft een zeer heilzame werking op veel verschillende gebieden. Het wordt gebruikt in onze voeding om kleur en smaak te geven. Vooral in de Oosterse keuken wordt het veel gebruikt. Het gele poeder zorgt namelijk voor een mooie kleur in veel gerechten. In veel curry’s zit het kruid, het is een standaard ingrediënt van kerrie. Hier de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij!

Kurkuma zit vol antioxidanten en gezonde stoffen. Zie hier de belangrijkste gezondheidsvoordelen:

1. Natuurlijk antibacterieel antiviraal en antischimmel middel. Daardoor helpt het bij kwalen als verkoudheid en griep en bij de bevordering van de genezing van wonden zoals brand- en snijwonden. Deze werking is al meerdere malen bewezen door wetenschappelijk onderzoek.

2. Kurkuma remt de deling van kankercellen en kan deze in sommige gevallen zelfs stoppen. Ook deze werking is veelvoudig onderschreven in wetenschappelijke literatuur. Het gaat daarbij met name om borstkanker, longkanker, melanoom, leukemie, multipel myeloom, alvleesklierkanker, colonkanker en prostaatkanker.

3. Ontgifting van de lever. Het kruid ondersteunt de lever bij het ontgiftingsproces van het lichaam. Schadelijke stoffen kunnen zo gemakkelijker het lichaam verlaten.

4. Werking tegen alzheimer. Dit blijkt tevens uit verschillende onderzoek. Ondersteunend bewijs is dat in landen waar zeer veel kurkuma wordt gegeten, veel minder sprake is van alzheimer.

5. Ontstekingsremmend effect. Al in verschillende onderzoeken is aangetoond dat kurkuma een zeer goed ontstekingsremmend effect heeft.

6. Het kruid werkt ook cholesterolverlagend. Dit komt doordat de cholesterolafscheiding via de gal wordt verhoogd.

7. Kurkuma helpt de spijsvertering. Niet alleen is het een remedie tegen maagzuur, het kruid heeft ook een vetverbrandend effect en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.

8. Het effect van geelwortel op de bloedsuikerspiegel is zeer positief. Het helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Daardoor is het kruid ook erg goed voor mensen met diabetes.

9. Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller.

Tip
Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma veel beter wordt opgenomen door het lichaam wanneer het wordt gegeten in combinatie met zwarte peper. Peper is op zichzelf al goed voor de mens, en heeft een vet verbrandende werking.

Waar is het te koop?
Kurkuma is in vrijwel elke supermarkt te koop!

Verschillende benamingen
Kurkuma, curcuma longa, geelwortel, tumeric en koenjit zijn verschillende benamingen van het kruid.

Hoeveel kurkuma?
De gezondheidseffecten worden al bereikt door dagelijks 1 tot 3 gram kurkuma te consumeren. Verwerk het in je voeding of drink bijvoorbeeld thee gebaseerd op kurkuma.