Hoe eigeel en eiwit splitsen?

In veel recepten wordt geschreven dat je het eigeel en het eiwit moet splitsen. In sommige recepten wordt alleen het eiwit gebruikt, in andere heb je juist alleen de eidooier nodig. Hier lees je een aantal manieren over hoe je gemakkelijk het eigeel en het eiwit splitst.

Methode 1
De meest gebruikte en meest makkelijke methode om het ei te splitsen is door deze hard maar met beleid tegen een harde rand te stoten. Vervolgens kun je het eigeel van de ene eierdop in de andere overbrengen boven een bakje. Het eiwit valt zo vanzelf naar beneden in het bakje.

Methode 2
Een andere zeer handige methode is om de eieren eerst in een bakje te doen. Daarbij is het van belang dat je het eigeel heel houdt.

Je kunt hiervoor een speciaal apparaatje kopen, maar je kunt ook heel gemakkelijk een plastic flesje gebruiken. Door deze in te drukken en vervolgens op de eidooier te zetten, zuig je de eidooier als het ware naar binnen. Door deze vervolgens in een ander bakje weer in te drukken valt de eidooier heel weer in het andere bakje.

Probleem met deze methodes is wel dat wanneer het eigeel eenmaal kapot is, deze altijd vermengd met het eiwit. Wanneer dit bij het laatste ei dat je moet splitsen gebeurd, is dat natuurlijk zonde van de eieren. Het vergt dan ook enige oefening, maar op den duur zul je zonder moeite de eieren kunnen splitsen.