Zijn garnalen gezond?

Garnalen worden in Nederland vaak gegeten als delicatesse. Dit komt doordat het vaak iets duurder is dan vis of vlees. De garnalen behoren tot de schaal- en schelpdieren, namelijk tot de familie kreeftachtigen. Wat veel mensen niet weten is dat een garnaal geen vis is. Van vis weten we dat het zeer gezond is en dat het wordt aangeraden om 1 a 2 keer per week vis te eten. Maar hebben garnalen dezelfde gezondheidsvoordelen als vis? Zijn garnalen gezond?

Garnalen zijn gezond vanwege de aanwezigheid van vitamine B12 en de mineralen jodium, ijzer, fosfor, zink, koper en selenium. Zink en koper dragen bij aan de gezondheid van huid en haar. De grote hoeveelheid selenium heeft een bewezen werking tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker. Vitamine B12 is een heel noodzakelijke vitamine voor de mens. Een voldoende inname voorkomt bloedarmoede en geheugenverlies. Ook vertraagd vitamine B12 het verouderingsproces. Met name voor de gezondheid van de ogen en de botten is de vitamine van belang.

Een nadeel van garnalen is dat zij veel zout en cholesterol bevatten. Wanneer je al een te hoog cholesterol hebt, kun je de garnalen dus beter mijden. Vaak wordt hier tegen in gebracht dat garnalen ook rijk zijn aan omega 3, welke het ongezonde cholesterol juist verlaagd. Dat klopt. Maar bij een te hoog cholesterol kun je het slechte cholesterol natuurlijk altijd het beste mijden. Er zijn veel alternatieven die omega 3 bevatten.

Door de hoge hoeveelheid eiwitten en lage hoeveelheid calorieën in garnalen, zijn ze zeer geschikt binnen een dieet. Wanneer je gewicht wilt verliezen kan het dus lonen om garnalen in je voeding te verwerken. De eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Met meer dan 20 gram eiwitten per slechts 100 calorieën valt de garnaal onder de zeer eiwitrijke voeding.

Hoe zit het met de afvalstoffen in garnalen, zoals bij vis?
Omdat garnalen maar weinig vet bevatten, slaan zij niet veel van de schadelijke stoffen uit de oceaan op. Hier wordt altijd voor gewaarschuwd bij het eten van vis. Vandaar luidt ook het advies om niet meer dan twee keer per week vis te eten. Deze schadelijke afvalstoffen, bestrijdingsmiddelen en zware metalen slaat de vis op in het vet. Maar omdat garnalen slechts 1 gram vet bevatten per 100 gram, krijg je dus ook maar weinig schadelijke stoffen binnen.

Garnalen zijn dus zeker gezond. Maar zoals voor alle voeding geldt: eet het met mate. Het eten van te veel van dezelfde voeding is niet goed voor de mens. Dat geldt ook voor garnalen.

Voedingswaarde garnalen
100 gram garnalen bevat 98 calorieën. Daarnaast bevat het 21,4 gram eiwit, 1,2 gram vet en slechts 0,4 gram koolhydraten.

Weetje
Garnalen worden direct na de vangst gekookt. Dit wordt gedaan omdat garnalen snel bederven. Door ze direct na de vangst te koken, wordt dit voorkomen. Door ze te koken krijgen ze de roze kleur en de kromgetrokken vorm waaraan de garnalen worden herkend. Dit kan een reden zijn om geen garnalen te eten.