Volle zuivelproducten zijn beter dan magere zuivelproducten

Vaak wordt aangeraden om halfvolle of magere zuivelproducten te consumeren. Volle zuivel zou je beter kunnen laten staan. Zeker indien je wilt afvallen. Magere zuivel bevat immers minder vet en automatisch ook minder calorieën. Het tegendeel blijkt waar. Volle zuivelproducten zorgen namelijk voor minder lichaamsvet, verlagen het risico op diabetes en zorgen voor een kleinere gewichtstoename. Mensen die kiezen voor volle zuivelproducten hebben minder vaak obesitas. Hoe kan het dat je juist met volle zuivelproducten makkelijker op gewicht blijft?

Veel mensen leggen de focus op het eten van minder vetrijke voeding. Hierdoor eten zij vanzelf meer producten die rijk zijn aan koolhydraten. En juist deze koolhydraten worden door ons lichaam gemakkelijk opgeslagen als vet. Je kunt dus beter kiezen voor eiwitrijke en vetrijke voeding. De laatste jaren zie je dat ook terugkomen in de vele (succesvolle) diëten die de focus leggen op het beperken van koolhydraten en het (soms zelfs onbeperkt) eten van voeding met vet en eiwit.

Daarnaast zorgt volle zuivel juist voor een verzadigd gevoel, waar magere zuivel geen verzadigd gevoel geeft. Mensen die kiezen voor volle zuivelproducten hebben minder snel de behoefte om nog iets anders te eten. Per saldo krijgen zij dus zelfs minder calorieën binnen. Dit blijkt ook bij andere light producten het geval te zijn. Mensen die light producten eten meer omdat zij denken dat light gezonder is en ze dus meer kunnen eten zonder dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid.

Studie
Uit een studie onder 3333 personen die gedurende een periode van 15 jaar werden gevolgd, is gebleken dat juist volle zuivelproducten leiden tot een kleinere gewichtstoename dan magere of halfvolle zuivelproducten. De mensen die de volle zuivelproducten consumeerden, hadden een een veel lagere kans op het krijgen van diabetes. Bij mensen die vaak kozen voor magere zuivelproducten kwam diabetes juist steeds vaker voor.