De positieve invloed van visolie!

Vette vis is gezond. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om twee keer per week vette vis te eten. Te veel vette vis eten wordt afgeraden omdat deze vis vaak, naast de zeer gezonde vetten, ook schadelijke stoffen bevatten zoals zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Heel veel mensen eten zeker geen twee keer vette vis per week. Maar zelfs wanneer je dit wel doet, is er een grote kans dat je toch een tekort hebt aan deze gezonde vetten. Om ervoor te zorgen dat je wel voldoende van deze essentiële vetten hebt, kun je ervoor kiezen om visoliecapsules te nemen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke gezondheidseffecten, in dit artikel lees je de drie meest belangrijke effecten van visolie.

Hart- en vaatziekten
Mensen die wekelijks vette vis eten, verlagen het risico dat ze overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit zeer positieve verband wordt ook duidelijk uit onderzoeken die worden gedaan naar supplementen met visolie. Omega 3 zorgt er namelijk voor de het LDL cholesterol afneemt, een te hoog LDL cholesterol is een oorzaak van hart- en vaatziekten. Tegelijkertijd zorgt omega 3 voor een toename van het goede cholesterol HDL.

Hersenen
Onze hersenen hebben veel baat bij visolie. Omega-3 en omega-6 zijn belangrijke voedingsbronnen voor de hersenen. Met name DHA, een omega 3-vetzuur is belangrijk. Een groot deel van onze hersenen bestaat namelijk uit DHA.

Het slikken van omega 3-vetzuren wordt gelinkt aan het verminderen van depressies. De vetzuren zorgen voor een toename van hersenmassa, juist in die gebieden die de gemoedstoestand van een persoon bepalen. Ook het gedrag van personen wordt op die manier gestuurd. Wanneer je last hebt van sombere gevoelens moet je dus zeker visoliecapsules gebruiken. Het heeft een positieve invloed op de stemming. Er zijn ook aanwijzingen dat visolie een positief effect heeft op het leervermogen.

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om visolie te gebruiken en voldoende vis te eten. Dit is namelijk noodzakelijk voor een goede aanleg van de hersenen van het ongeboren kind. Ook voor het netvlies is dit onmisbaar.

Voldoende visolie zorgt bovendien voor een beter geheugen. Vooral mensen op oudere leeftijd kunnen hier baat bij hebben. Klachten van dementie worden minder en de cognitieve achteruitgang vertraagt.

Hormonen
Hormonen in je lichaam zijn van zeer grote invloed op eigenlijk alles. Het lichaam is een samenspel van heel veel verschillende hormonen. Zijn deze niet in balans, dan kun je veel klachten krijgen. Het innemen van visolie, en dan met name EPA, vermindert hormoonschommelingen. Met name voor vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of in de overgang zijn kan dit van grote invloed zijn op klachten maar ook op de gemoedstoestand die daarmee gepaard gaat.