Een gezond darmstelsel is extreem belangrijk voor een goede stemming

Serotonine is hét gelukshormoon. 90% van de serotonine zit in je darmstelsel, net zoals ongeveer 50% van de stof dopamine. Ook dopamine is een gelukshormoon dat bijvoorbeeld vrijkomt bij sporten. De darmen en de hersenen communiceren continue met elkaar. De darmen worden dan ook vaak je tweede brein genoemd. Er is een duidelijk verband tussen darmproblemen en psychische problemen zoals depressie en neerslachtigheid. Een ander voorbeeld van zo’n prikkel met een sterk verband tussen hersenen en darmen is stress. Dat is ook de reden dat stress vaak samen komt met buikklachten zoals diarree. Bij een verstoring van de communicatie tussen de darmen en hersenen door een slechts darmflora kan de oorzaak van de depressieve gevoelens dus in de darmen liggen.

Het tweede brein, het enterische zenuwstelsel in de darmen bestaat uit ongeveer 100 miljoen zenuwen. Dit zenuwstelsel werk autonoom, dus zonder dat daarvoor onze hersenen nodig zijn. Dit enterische zenuwstelsel communiceert met de hersenen. Zo hebben je darmen een grote invloed op je stemming. Zijn je darmen niet ‘gezond’dan wordt dit gecommuniceerd naar de hersenen. Dit kan zorgen voor psychische klachten zoals een depressie.

Medicijnen die gericht zijn tegen depressie en de hoeveelheid serotonine verhogen, hebben bijvoorbeeld al hun werking tegen het prikkelbare darmsyndroom bewezen. Maar het is nogal een grote stap om medicijnen te gaan slikken. Het doel is om een gezonde darmflora te krijgen zodat de communicatie tussen hersenen en darmen weer goed gaat lopen. Maar hoe kun je dat doen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je gezond eet. Veel groenten en fruit, voldoende eiwitten en zoveel mogelijk zelf bereiden zonder te veel zout. Een gezond voedingspatroon is moeilijk maar noodzakelijk om je darmflora gezond te krijgen. Zijn je darmflora gezond dan kun je natuurlijk op zijn tijd weleens snacken en ongezond eten. Zijn je darmflora ongezond en heb je daar last van, dan kun je er beter voor zorgen dat je in zijn geheel gezond eet.

Naast gezond eten kun je ook probiotica gebruiken om darmflora gezond te maken. Deze probiotica heeft een bewezen effect op de darmflora. Deze bacteriën zitten overigens ook in yoghurtproducten. Maar de hoeveelheid yoghurt die je moet eten voor een effect is erg groot. Het kan dus geen kwaad om probiotica te proberen als je niet zo lekker in je vel zit.