Kun je weer in vorm komen na een zwangerschap?

Sommigen vrouwen maken zich totaal geen zorgen of zij nog op hun oude gewicht komen wanneer zij zwanger zijn. Anderen maken zich hier al druk om tijdens de zwangerschap en weer anderen beginnen hier pas aan te denken na de bevalling. Maar is het mogelijk om weer in vorm te komen na een zwangerschap?

In vorm komen is zeker mogelijk. Het vergt tijd, en het zal misschien niet zo makkelijk zijn als voorheen, zeker niet na een tweede of derde zwangerschap, maar mogelijk is het zeker. Na een zwangerschap heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Ga dus zeker niet meteen streng op dieet en begin niet meteen met sporten. Na de bevalling wordt er een minimale periode van 6 weken rust aangeraden. Natuurlijk kun je alvast beginnen met wandelen, maar houd het daar dan even bij. Ga elke dag lekker even een stukje wandelen met de baby in de kinderwagen of in de draagboek. Luister naar je lichaam. Als je moe bent, forceer dan niks.

Na 6 weken kun je het sporten langzaam weer opbouwen. Je kunt daarbij ook oefeningen doen met het gewicht van je baby. Denk aan squats en vele armoefeningen. Zo ben je samen bezig en kom je weer in vorm. Na verloop van tijd komt je baby aan in gewicht, zo worden jouw trainingen steeds zwaarder.

Wanneer je striae hebt, zal je hier waarschijnlijk niet meer van af komen. Wel vervaagd de kleur waardoor het steeds minder zichtbaar wordt en uiteindelijk helemaal niet meer opvalt. Helaas is hier niks tegen te doen. Het is een kwestie van geluk. De 1 heeft er wel last van, en de ander niet. Maar ook wanneer je striae hebt kun je wel werken aan een platte buik.

De eerste periode dat je in de spiegel kijkt na je zwangerschap zal je jezelf waarschijnlijk niet terug herkennen. Geef je lichaam de tijd. Kijk na een jaar nog een keer kritisch naar jezelf. Waarschijnlijk zit je dan al een stuk lekkerder in je vel.

Na 1 of meerdere zwangerschappen kun je dus zeker weer in vorm komen! Hoe snel dit gebeurt verschilt per persoon. Waar de 1 daar heel veel moeite voor moet doen, heeft de ander haar lijf van voor de zwangerschap weer terug zonder daar iets voor te hoeven doen.