Oorzaak luchtjes in de buik

Iedereen heeft weleens last van luchtjes in de buik. Dat kan weleens lastig zijn. Je kunt er een opgeblazen gevoel en een opgezette buik van krijgen. Je krijgt er vaak een ongemakkelijk gevoel van. Er zijn een aantal oorzaken van darmgassen. Wanneer je de oorzaken weet, kan dit je helpen om de vorming van darmgassen tegen te gaan. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van darmgassen?

1. Te snel eten
Wanneer je te snel eet is er een grote kans dat je lucht mee naar binnen slikt. Deze lucht gaat mee je maag in. Dit wordt deels opgelost door je lichaam doordat je moet boeren. Maar een deel van de lucht kan ook in de darmen terecht komen. Hier kan je last van krijgen.

2. Niet goed kauwen
Wanneer je niet goed kauwt is de kans groter dat je lucht mee naar binnen slikt. Over het algemeen geldt dat hoe beer je kauwt, hoe minder lucht er in zit. Neem dus vooral de tijd om rustig te eten. Dit is een mooi moment om echt even aan tafel te gaan zitten en rustig de tijd te nemen voor de maaltijd.

3. Door de samenstelling van je darmflora
Je darmflora bestaan uit miljarden bacteriën. Deze helpen het eten verteren, bestrijden ziektekiemen en geven signalen door aan je hersenen zoals bijvoorbeeld dat er wordt gegeten. De samenstelling van al deze bacteriën is bij elk mens verschillend. Een verkeerde samenstelling kan voor gasvorming zorgen.

4. Bepaalde voeding
Koolzuurhoudende dranken zorgen voor gasvorming. Wie kent het niet, dat je een glas cola drinkt en vervolgens een boer moet laten. Dat komt doordat deze luchtbellen uit de drank in je maag terecht komen. Wanneer je niet boert, gaan die gassen je darmen in en dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Van een ongezond voedingspatroon met veel suikers en ongezonde (trans)vetten kun je ook ongezonde darmflora en gasvorming krijgen.

5. Allergie
Wanneer je een lactose-intolerantie of glutenallergie hebt kun je last krijgen van gasvorming en een opgeblazen gevoel wanneer je deze voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel of luchtjes in de buik kun je dus zeker eens naar de huisarts om te kijken of deze misschien een oorzaak kan achterhalen.