Wat zijn de 5 belangrijkste oorzaken van een slechte weerstand?

Er wordt veel geschreven over hoe je je weerstand kunt verhogen. Maar behalve manieren waarop je je weerstand kunt verhogen zijn er natuurlijk ook erg veel manieren waarmee je je weerstand verlaagt. Wat moet je vermijden wanneer je je weerstand op niveau wilt houden of in ieder geval niet wilt verlagen?

1. Alcohol
Je lichaam heeft grote moeite om alcohol te verwerken. Het wordt gezien al gif en je lever gaat dan ook meteen aan de slag om de stof af te breken. Gevolg hiervan is dat er veel afvalstoffen ontstaan. En deze afvalstoffen hebben een verminderende werking op het immuunsysteem. Je immuunsysteem verslechtert en je bent vatbaarder voor ziekten.

2. Drugs
Dat drugs niet goed zijn voor je behoeft geen betoog. Iemand die veel drugs gebruikt ziet er vaak niet gezond uit. Zowel de conditie van het lichaam als de conditie van de huid zijn slecht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het immuunsysteem na de inname van drugs een aantal dagen minder goed functioneert. Met name xtc staat hierom bekend. Het risico op infecties stijgt significant.

3. Roken
Roken is nog slechts dan alcohol en drugs voor je immuunsysteem. Het bloed van rokers bevat minder antioxidanten dan dat van niet-rokers. En antioxidanten zijn een zeer belangrijk onderdeel van je weerstand. Roken vermindert de werking van het immuunsysteem. Dit is ook de reden dat rokers een veel groter risico hebben op kanker. Het immuunsysteem is er immers ook om een kwaadaardige cel te bestrijden. Lukt dat niet, dan zal de kanker zich verder ontwikkelen en uitgroeien tot een tumor.

4. Stress
Mensen die gedurende een langere periode veel stress hebben, hebben waarschijnlijk een slecht werkend immuunsysteem. Wanneer je veel stress hebt wordt je sneller ziek. Maar daarnaast genees je ook langzamer. Je blijft dus langer ziek terwijl je vaker ziek bent. Dit valt erg op wanneer wordt gekeken naar de lengte van het herstel na operaties. Personen die veel stress hebben, hebben een veel langere hersteltijd nodig van een operatie. De wonden genezen langzamer.

Wanneer je stress hebt stijgt het niveau van cortisol in je lichaam, dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Hoe meer je van dit hormoon in je lichaam hebt, hoe slechter de weerstand.

5. Te weinig slapen
Je lichaam heeft slaap nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Hoe minder je slaapt, hoe minder actief je immuunsysteem is. Dat is te meten aan de hand van de eiwitten die worden aangemaakt in het lichaam. De kans op een verkoudheid is door te weinig slapen wel vier keer zo hoog! Zorg er dus voor dat je minimaal 7 uur slaapt per nacht.