Kun je het beste dagelijks sporten of een paar keer per week?

Wat werkt beter om af te vallen? Dagelijks sporten, of een aantal keer per week sporten? Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het antwoord is namelijk grotendeels afhankelijk van de manier waarop je sport. Het is nogal een verschil of je aan cardiotraining of krachttraining doet. Daarnaast maakt het natuurlijk ook uit of je zo snel mogelijk wilt afvallen of blijvend wil afvallen.

Er is niks mis met dagelijks sporten. Wanneer je elke dag een uur op een rustig tempo gaat hardlopen zul je waarschijnlijk snel afvallen. Dat komt omdat je met een uur hardlopen makkelijk 500 a 600 calorieën verbruikt. Wanneer je dus evenveel blijft eten, verlies je vetmassa. Doe je echter een sport waarbij je beter een rustperiode kunt gebruiken, zoals zware krachttraining, dan is het verstandig om een rustdag in te bouwen. Natuurlijk kun je op deze dag wel rustig bewegen. Bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen.

Wanneer je blijvend wilt afvallen kun je je het beste richten op krachttraining. Zo zorg je er namelijk voor dat je meer spiermassa krijgt. Spieren verbranden meer calorieën dan vetmassa, daardoor zul je op langere termijn makkelijk afvallen en ook je gewicht behouden. Je kunt immers meer eten omdat je lichaam ook meer calorieën verbruikt. Wanneer je echter snel resultaat wilt, kun je er ook voor kiezen om veel cardiotraining te doen. Met cardiotraining verbrand je meer calorieën in dezelfde tijd. Met een uur krachttraining verbrand je bijvoorbeeld zo’n 300 calorieën, met een uur intensieve cardiotraining met gemak 600. De combinatie is natuurlijk het allerbeste. Zo kun je ervoor zorgen dat je op korte termijn gewicht verliest maar ook op lange termijn op gewicht blijft.

Met dagelijks sporten is niks mis. Maar je lichaam heeft bij intensieve training wel hersteltijd nodig. Wanneer je je lichaam niet voldoende tijd geeft om te herstellen zal je waarschijnlijk niet een hoger niveau in de sport bereiken. Wil je goede resultaten zien, bijvoorbeeld steeds sneller kunnen hardlopen of steeds meer gewicht gebruiken bij oefeningen? Dan is het verstandig om je spieren de tijd te geven om te herstellen.