4 redenen waarom je niet te veel eiwitten moet eten

De eiwitrijke diëten zijn de laatste jaren erg populair. We worden overspoeld met eiwitrijke recepten. Je zou bijna denken dat je niet genoeg eiwit kan eten. Maar is dat eigenlijk ook zo? Wat gebeurt er met je wanneer je te veel eiwitten eet? De negatieve aspecten van het eten van veel eiwitten zit echter ook in de verminderde inname van koolhydraten. Het eten van minder eiwitten gaat namelijk vaak hand in hand met het eten van minder koolhydraten.

1. Je wordt humeurig
Koolhydraten zorgen voor een aanwezigheid van het hormoon serotonine. En laat dat nou net het gelukshormoon zijn. Mensen die te weinig koolhydraten eten zijn vaker chagrijnig.

2. Je adem gaat stinken
Een te vele aan eiwitten en een tekort aan koolhydraten zorgt ervoor dat je lichaam in ketose raakt. Dit is ideaal wanneer je vet wilt verbranden. Een groot nadeel is echter dat je adem gaat stinken. En dat poets je niet zomaar even weg. Het enige dat helpt is weer voldoende koolhydraten eten.

3. Je darmwerking vermindert
Een andere verstoring van een te hoge eiwitinname en te weinig koolhydraten is dat je darmen minder goed gaan werken. Dat komt doordat je ook al snel minder vezels binnen krijgt als je veel eiwitten eet.

4. Je nieren kunnen het niet aan
De afbraak van eiwitten zorgt voor afbraakproducten. Je nieren moeten hard werken om deze afbraakproducten af te voeren. Deze plas je vervolgens weer uit. Maar als je te veel eiwitten binnen krijgt is er de kans dat je nieren dit niet meer goed kunnen verwerken. Uiteindelijk kan er daardoor beschadiging van de nieren ontstaan. Dit gebeurt echter alleen wanneer je echt veel te veel eiwitten binnen krijgt.