Wat werkt laxerend?

BananenVerstopping, ofwel obstipatie, is een veel voorkomend probleem. Dit gaat vaak hand in hand met een ongezond voedingspatroon. Wie gezond eet (en drinkt), zal geen last moeten hebben van obstipatie, tenzij er een andere oorzaak voor de verstopping is. Verstopping zorgt voor harde en droge ontlasting en kan behoorlijk veel buikpijn opleveren. Gelukkig is er heel veel dat je kunt doen.

De remedie tegen verstopping is het eten van voldoende vezels. Vezels vind je in gezonde voeding zoals volkoren producten, groente en fruit. Maar met alleen voldoende vezels ben je er nog niet. De reden dat vezels de stoelgang zo goed bevorderen, is dat de vezels vocht aantrekken in de darmen. Zo komt er vocht bij de ontlasting waardoor je een goede stoelgang krijgt en geen last hebt van harde en droge ontlasting. Daarom is het ook belangrijk om, naast het binnen krijgen van voldoende vezels, te zorgen voor voldoende vocht. Wanneer je te weinig drinkt, zal dit al snel zorgen voor constipatie. Drink dus echt minimaal twee liter water per dag.

Ook bewegen draagt bij aan een goede stoelgang. Dat komt doordat wanneer je lichaam in beweging is, je darmen dat ook zijn. Zorg er dus voor dat je dagelijks minimaal 30 minuten beweegt. Ga wandelen, fietsen, hardlopen of een andere sport beoefenen. Voor gezonde darmen heb je beweging nodig. Mensen die bedlegerig zijn vanwege ziekte hebben vaak verstopping vanwege het gebrek aan beweging. Ook wanneer zij gezond eten.

Voeding die laxerend werkt
Naast gezond eten en voldoende drinken zijn er natuurlijk veel producten die bekend staan om hun ‘laxerende’ werking. Zij bevorderen de stoelgang en zijn zeker de moeite waard om te eten wanneer je last hebt van verstopping. Hieronder een lijstje van 10 van de meest bekende producten met een laxerende werking:

1. Banaan
2. Pruimen
3. Gedroogd fruit zoals vijgen en abrikozen
4. Gember
5. Cayennepoeder
6. Appelazijn
7. Olijfolie
8. Volkoren brood
9. Aloë vera sap
10. Lijnzaad

Natuurlijk blijft het ‘wondermiddel’ bij al deze bovengenoemde producten water. Want zonder vocht heb je niks aan deze vezelrijke voeding en zal je verstopping alleen maar erger worden. Als je last hebt van verstopping, constipatie en een slechte stoelgang is het dus allereerst heel belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Daarnaast kun je ook nog laxerende voeding in je dagelijks voedingspatroon verwerken.