Waarom rode wijn gezond is!

Het drinken van rode wijn, met mate natuurlijk, is gezond. Dat komt omdat het rijk is aan verschillende antioxidanten. Het drinken van 1 glas rode wijn per dag wordt in verband gebracht met een vermindering van de kans op verschillende soorten kanker en een langere levensduur. De gezondheidsvoordelen zijn te behalen met 1 glas rode wijn per dag. Wie meer glazen drinkt per dag of heel veel alcohol in 1 keer zal geen gezondheidsvoordelen hebben. Dit is juist schadelijk voor de gezondheid. Een glas rode wijn van 150 milliliter bevat ongeveer 125 calorieën. Het drinken van 1 glas rode wijn per dag heeft voordelen.

Gezonde hart- en bloedvaten
De flavonoïden en het resveratrol in rode wijn beschermt je tegen hartaanvallen en beroertes. Het zijn zeer krachtige antioxidanten. Ze houden de bloedvaten gezond en voorkomen stolsels. Ook neemt de hoeveelheid goed cholesterol toe bij het drinken van 1 glas rode wijn. Met name de Fransen staan bekend om het hebben van een ongezond en vet voedingspatroon en het hebben van een gezond hart. Volgens wetenschappers komt dit doordat zij vaak een glas rode wijn drinken bij het eten.

Voorkomt en bestrijdt kanker
Resveratrol remt bovendien de groei van kankercellen en voorkomt schade aan lichaamscellen. In vele wetenschappelijke onderzoeken is al naar voren gekomen dat wie dagelijks een glas rode wijn drinkt, een lager risico heeft op het krijgen van verschillende soorten kanker. Met name longkanker en borstkanker worden vaak genoemd als kankersoorten waarbij het risico afneemt door het drinken van rode wijn.

Verbetering cognitieve functies
Of het nu komt doordat je ontstresst door een alcoholisch drankje, of dat het komt doordat alcohol bloedverdunnend werkt met als gevolg een betere doorbloeding van de hersenen, het lijkt er sterk op dat de cognitieve functies (zoals het geheugen) verbeteren met een glas rode wijn per dag. Je zou er letterlijk slimmer van kunnen worden.

Het is echter heel belangrijk om het bij slechts 1 glas rode wijn te houden. Het onderzoek op het gebied van de gezondheidseffecten van rode wijn is erg tegenstrijdig. Er zijn namelijk ook nogal wat onderzoeken met de uitkomst dat ook 1 glas rode wijn niet gezond is. Hoe dan ook is het belangrijk om niet te veel te drinken. Te veel drinken heeft namelijk alleen maar nadelen voor je gezondheid.

Wanneer je normaal gesproken geen alcohol drinkt, is het helemaal niet aan te raden om wel 1 glas rode wijn per dag te gaan drinken. Het is namelijk nog beter om geen alcohol te drinken. Maar drink je toch alcohol, kies dan voor rode wijn, dat heeft wellicht nog gezondheidsvoordelen. Overigens krijg je de stof resveratrol ook binnen wanneer je ervoor kiest om rode druiven te eten. Een ander voedingsmiddel dat rijk is aan resveratrol zijn pinda’s.