Normale urine is geel of lichtgeel van kleur. Urobilin is een kleurstof die verantwoordelijk is voor deze kleur. Deze wordt door je eigen lichaam geproduceerd in gelijke hoeveelheden, het wordt ook wel nierkleurstof genoemd. De productie ervan is dus onafhankelijk van hoeveel je drinkt. Maar wat is eigenlijk de oorzaak dat je urine soms donkerder van kleur is?
Wanneer je in korte tijd heel veel drinkt, zal je urine een lichte kleur hebben, soms zelfs kleurloos. Er is dan een lage hoeveelheid nierkleurstof in je urine. Dit komt simpelweg omdat je urine verdund is door het vele drinken. Je kunt hier voor je gezondheid niets uit afleiden, behalve dat je voldoende hebt gedronken.
Donkere urine komt juist voor wanneer je te weinig hebt gedronken. Ook wanneer je veel vocht bent kwijt geraakt op een andere manier, bijvoorbeeld door veel zweten tijdens het sporten, kan je urine donkerder kleuren. Dit is niks om je zorgen over te maken. Ook in de ochtend, wanneer je langere tijd niet hebt gedronken en je wel hebt gezweet, is je urine vaak zeer geconcentreerd en donker van kleur.
Een andere oorzaak van donkere urine is een overvloed aan vitaminen. Met name vitamine C staat hierom bekend. Je lichaam loost overbodige vitaminen die je eet of binnen krijgt via een supplement, bijvoorbeeld via je urine. Probeer het maar eens! Neem een vitamine C tablet en kijk vervolgens wat het doet met je urine. Je zult zien dat je urine heel erg geel wordt.
Wanneer je last hebt van bruine, zwarte, rode, grijze, paarse of juist hele witte urine is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Dit kan namelijk duiden op gezondheidsproblemen.