Feestdagen zijn geen excuus om aan te komen!

December is de maand van feestdagen en veel eten en drinken. Veel mensen gebruiken december als excuus om helemaal niet op hun gewicht en/of gezondheid te letten. En in januari is het vervolgens weer tijd voor goede voornemens. Maar het is eigenlijk heel simpel om in december niet aan te komen. En dat betekent zeker niet dat je niet gewoon lekker kan genieten van al het lekkers met Kerst of Oud en Nieuw.

Pas wanneer je 7000 calorieën meer eet dan je verbruikt, zul je 1 kilo aankomen. Dus ook al bevat je kerstmaaltijd 2000 calorieën, dan nog zul je in drie dagen ‘slechts’ één kilo aankomen. Wel kan je natuurlijk wat meer vocht vasthouden. Wanneer je beseft dat je eigenlijk heel veel extra moet eten om daadwerkelijk één kilo vet aan te komen kun je wellicht wat meer genieten van het eten en dit verder ook los laten tijdens de feestdagen. Om de ‘schade’ dan verder te beperken kun je heel veel doen.

Wanneer je een heerlijk kerstontbijt, een lekkere brunch of een uitgebreid kerstdiner gepland hebt staan, dan kun je ervoor zorgen dat je deze compenseert door deze dag de andere maaltijden lichter te plannen en door lekker te gaan bewegen.

Natuurlijk is de beste tip om de andere dagen van december gezond te eten. Beperk het eten van die lekkere kerstkransjes, oliebollen en de liters alcohol dus tot de feestdagen. Op de overige dagen van december zijn deze lekkernijen vaak wel in je buurt op je huis of op je werk, maar deze kun je dan natuurlijk maar beter laten staan.

Veel mensen zijn vrij in december. Zorg ervoor dat je dagelijks lekker gaat bewegen. Ja, het is koud buiten, maar er is meer dan genoeg te doen. Je kunt skiën of snowboarden, klimmen, hardlopen, wandelen langs de kust of dansen. Elke vorm van beweging is goed voor je. Al sta je maar een halfuur met je kinderen te dansen op K3. Beweging is beweging. Zorg ervoor dat je voldoende beweegt en je zult snel merken dat je beter in je vel komt te zitten en de kilo’s gemakkelijker weg blijven tijdens de feestdagen.