Zijn amandelen gezond?

AmandelenAmandelen kunnen op verschillende manieren worden gegeten. Geroosterd of ongeroosterd, gezouten of ongezouten en bitter of zoet. De zoete amandel is een prima tussendoortje. Amandelmeel, te koop bij de natuurwinkel, is een gezonde vervanging van witmeel waarmee je je eigen brood en koekjes kunt maken. Ook worden (geschaafde) amandelen vaak gebruikt voor de garnering en als ingrediënt van taarten en gebak. Nougat, spijs en marsepein bestaan voor een groot deel uit amandelen. Amandelmelk is ideaal voor mensen met een lactose-intolerantie. Meer dan 80% van de amandelen is afkomstig uit Californië.

Voedingswaarde
De amandel bevat 19,5% eiwit en 10,6% gram vezels. Amandelen zijn rijk aan onverzadigde vetten, de noot bestaat voor maar liefst 48,4% uit onverzadigde gezonde vetten. Amandelen bevatten per 100 gram 583 calorieën. Een portie van 15 gram bevat ongeveer 87 calorieën.

Daarnaast is de noot rijk aan calcium, fosfor en kalium. Van alle noten bevat de amandel de grootste hoeveelheid calcium. Ook vitamine E is rijk vertegenwoordigd in de amandel.

Gezondheidsvoordelen van amandelen
Amandelen zijn goed om te eten voor mensen die willen aankomen vanwege de grote hoeveelheid calorieën die ze bevatten. Maar ook voor mensen op dieet zijn amandelen gezond. Door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten houd je langer een verzadigd gevoel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die 1 handje noten eten per dag gemiddeld genomen slanker zijn met een slanker taille en een lager BMI dan mensen die dit niet doen.

Een ander voordeel van de amandel is de werking tegen osteoporose vanwege de grote hoeveelheid calcium. Ook helpen amandelen bij het desinfecteren van de darmen en het schoonhouden van de urinewegen. Amandelen werken bovendien krampstillend en hebben een helende en voorkomende werking in relatie tot maagontstekingen.

Zijn amandelen gevaarlijk?
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen zoete en bittere amandelen. Amandelen kunnen de giftige stof blauwzuur bevatten. Hoe bitterder de smaak van de noot, hoe giftiger deze is. Het eten van 10-15 bittere amandelen heeft dodelijke gevolgen voor de mens. De amandelen zoals wij die kennen zijn dan ook zoete amandelen. Langdurig gebruik van kleine hoeveelheden heeft een vernietigend effect op de schildklier en vele bijwerkingen zoals opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen en ademhalingsstoornissen.

De zoete amandel bevat dit gif vrijwel niet. Je herkent giftige bittere amandelen aan de bittere smaak en aan de iets kleinere en rondere vorm.

Hoeveel amandelen eten?
Te veel amandelen eten is niet gezond, met name met het oog op de hoge calorische waarde van noten. Beperk jezelf tot 1 handje noten per dag. Afwisseling is daarbij alleen maar. Neem de ene dag amandelen en de volgende dag walnoten, cashewnoten of een andere soort noten! Geroosterde amandelen zijn gemakkelijker te verteren dan ongeroosterde amandelen.

Lees ook:

2 gedachten over “Zijn amandelen gezond?

 1. beste mijnheer/ mevrouw Tielemans, ik heb uw stukje over amandelen nu pas gelezen. Ik begrijp eruit dat bittere amandelen goed werken bij tumoren en kankercellen, en dat vanuit gezonde cellen d.m.v. rhodanese een verbinding kan ontstaan die bepaalde produkten leveren voor de productie van B 12, voor de stofwisseling en voor gezonde cellen. Mijn vraag is: kan door het eten van bittere amandelen in een gezond lichaam bij vitamine b12 tekort dit tekort weer voldoende aangevuld worden en kan bij een ziekte als reumatoïde artritis die bij mij door een bepaalde voeding en leefwijze onder controle is gekomen het gebruik van bittere amandelen er ook aan meewerken dat de ziekte onder controle blijft? Of weer komt, als er toch door omstandigheden tijdelijk een terugval zal zijn. Uw artikel is wel van 2015, maar misschien kunt u toch nog reageren op mijn bericht. Ik hoop op nader bericht van u!

 2. Beste dames en heren,
  In mijn zoektocht naar amandelpitten en het krijgen van migraine kwam ik ook uw website tegen. U geeft op heldere wijze informatie over amandelpitten zowel de zoete als de bittere.
  Uiteraard bent u helemaal op de hoogte wat betref de bittere amandelpitten.
  Ook ik heb mij verdiept in de eigenschappen van bittere amandelpitten en ben tot de conclusie gekomen, dat deze pit twee gezichten heeft. Om dat duidelijk te maken heb ik een schema gemaakt, die dat helder weergeeft, maar ik zie dat ik het niet mee kan zenden in dit email bericht.
  Het komt er in het kort op neer, dat de stoffen in de bittere amandelpit genaamd cyanide en benzaldehyde op de normale lichaamscellen anders reageren dan op kanker- en tumorcellen.
  Als deze stoffen in de bittere amandelpit in contact komen met het enzym beta-glucosidiase dat uitsluitend in de tumor- en kankercellen zit, vormt deze verbinding een chemische reactie die een dodelijk gif formeert waardoor de tumorcel gedood wordt.
  Als deze stoffen in de amandelpit in contact komen met het enzym rhodanese dat in alle gezonde lichaamscellen ruimschoots aanwezig is, maar niet in de tumor- en kankercellen, zal deze verbinding door het ontstane proces producten leveren voor de productie van vitamine B12 en ook de stofwisseling ondersteunen en voeding afleveren voor gezonde cellen.
  Dat is het in het kort.
  In ben benieuwd naar uw reactie.

  Vriendelijke groet,
  H. Tillema

Reacties zijn gesloten.