5 grootste dieetfabels

Zeer veel mensen proberen om af te vallen. Daarbij worden ontzettend veel fabeltjes de wereld in geholpen. De meesten kun je met gezond verstand naar het land der fabelen verwijzen. Toch blijkt dat veel mensen geloven in de vele fabels die rondgaan. Denk jij ook dat vet de vijand is? Of dat alles wat je eet na 20:00 direct op je dijen belandt omdat je lichaam dan geen calorieën meer verbrand? Lees dan dit artikel met de vijf grootste dieetfabels!

Fabel 1: van eten na 20:00 uur wordt je dik
Je lichaam verbruikt 24 uur per dag calorieën en is 24 uur per dag bezig met het in gang houden van je stofwisseling. Wanneer en in hoeveel maaltijden je deze calorieën binnen krijgt, maakt in principe niet uit. Wie meer eet dan het lichaam verbruikt zal aankomen. Wie minder eet dan het lichaam verbruikt, zal afvallen.

Wel is het zo dat in de avond vaak ongezond wordt gegeten. Denk aan een zak chips tijdens een film of wit stokbrood. Hier zitten veel calorieën in. Daardoor kun je al snel meer eten dan je nodig hebt en daardoor aankomen in gewicht. Je wordt dus niet dik door na 20.00 uur te eten, je wordt dik door wat je na acht uur eet.

Fabel 2: van vet eten wordt je dik
De juiste vetten zijn zeer gezond en bovendien onmisbaar voor de mens. Vetten die je beter kunt vermijden zijn verzadigde vetten en transvetten. Onverzadigde vetten zijn echter juist heel erg gezond. Deze vetten vind je bijvoorbeeld in noten en avocado’s.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van onverzadigde vetten slank maakt!

Fabel 3: zware botten
‘Ik ben niet te zwaar, ik heb gewoon zware botten’ is een typische smoes voor mensen die wel degelijk overgewicht hebben. Het klopt dat je lichaamsbouw invloed kan hebben op je gewicht. Botten wegen bij elk mens ongeveer even veel. Wel kunnen langere mensen een iets zwaardere botmassa hebben. Het verschil in botmassa tussen personen verschilt maximaal 3 kilo. Wanneer je een gezond BMI hebt, dan heb je een gezond gewicht. Ben je te zwaar, dan komt dat niet doordat je zware botten hebt. Hier is in de ruime marge van een gezond BMI (namelijk tussen 18,5 en 25) al ruimschoots rekening mee gehouden.

Fabel 4: van bananen word je dik
Veel mensen denken dat bananen ongezonde dikmakers zijn. Mede doordat ze in vergelijking met ander fruit, relatief veel suikers bevatten. Maar bananen bevatten per 100 gram rond de 100 calorieën en zitten vol vitaminen en mineralen. Bananen bevatten geen vet en juist erg veel vezels.

Ook wordt vaak gedacht dat banaan zorgt voor verstopping. Ook dit klopt niet. Bananen bevatten juist een grote hoeveelheid vezels die de stoelgang bevorderen. Daarbij is het wel belangrijk dat er voldoende wordt gedronken. Zo niet, dan kan het eten van bananen inderdaad tot verstopping leiden.

Bananen zijn gezond en een makkelijk tussendoortje.

Fabel 5: chocolade is ongezond
Chocolade is een anti-oxidant die zeer gezond is. In melkchocolade zit echter meer suiker dan echte chocolade wat de meeste repen en lekkernijen wel ongezond maakt. Kies je voor een variant van chocolade met meer dan 72% cacao. Dan kun je hier ongestoord van genieten zonder je schuldig te voelen. Deze variant is namelijk juist super gezond.